c S
Dnevne novosti

Vlada želi potaknuti razvoj i ojačati kontrolu nad leasing društvima

30.08.2013 07:15 ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina), Vlada je sa sjednice  u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o leasingu, kojim želi omogućiti proširenje i razvoj djelatnosti leasing društava i ojačati nadzor nad njihovim poslovanjem.

Ministar financija Slavko Linić kaže kako Vlada ocjenjuje da će rizici bankarskog poslovanja biti sve veći, a izloženost banaka prema gospodarstvu se ograničavati, pa treba jačati druge financijske instrumente, poput leasinga. Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj trenutno posluje 25 leasing društava, koja čine 16 posto financijskog sektora, s ukupnom imovinom većom od 22,5 milijardi kuna. Trenutno se leasingom mogu baviti samo trgovačka društva, a Vlada sada predlaže da se tom djelatnošću mogu baviti i pojedinci odnosno privatne osobe.

Prema Vladinom prijedlogu, leasingom bi se u Hrvatskoj mogle baviti i strane leasing kuće odnosno izjednačila bi se pravila poslovanja za leasing društva registrirana u Hrvatskoj s onima registriranim u drugim državama članicama Europske unije. Pritom i domaća i strana društva trebaju odobrenje regulatorne agencije - Hrvatske agencije za nazdor financijskih usluga (Hanfa). Vlada predlaže i da se po isteku leasinga i vraćanja imovine leasing kompanijama, otvori mogućnost sklapanja novog ugovora o leasingu upotrebljene imovine.

Leasing društvima Vlada želi nametnuti i zahtjeve u pogledu uspostave sustava upravljanja rizicima, pa će tako morati imati strategiju, politiku i mjere za upravljanje rizicima, a morat će uspostaviti i interne revizije i unutarnje kontrole. Pored toga, pravila za nadzor leasing društava koji obavlja Hanfa, ujednačena su s pravilima za druge subjekte financijskog tržišta. Nadzor se dijeli na neposredni i posredni, a mjere koje Hanfa može izreći obuhvaćaju raspon od izdavanja opomena do oduzimanja odobrena za rad.