c S
Dnevne novosti

Sindikat umirovljenika za izjednačavanje dopunskog zdravstvenog osiguranja na 70 kuna

30.08.2013 07:13 ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina),Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pozdravio je u četvrtak najavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike, kako radnike tako i umirovljenike, biti izjednačena na 70 kuna.

Time će biti izjednačena do sada osobito zakinuta kategorija članova obitelji koji su plaćali 80 kuna, te radnici koji su plaćali 130 kuna, ističe SUH u priopćenju. Dobro je da u okviru HZZO-a opstane subjekt koji će, uz privatne i ine osiguravatelje, i dalje pružati uslugu dopunskog osiguranja, jer se u području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja potvrdilo da su državna i javna osiguranja nerijetko manje diskriminirajuća spram starijih osoba i umirovljenika. To se vidi i iz uvida u ponudu hrvatskog tržišta dopunskog zdravstvenog osiguranja, napominje SUH.

Također, riječ je o osiguranju koje pokriva gotovo sve bolnice i druge zdravstvene kapacitete, te korištenje dopunskih zdravstvenih usluga direktno snosi, a ne refundira. SUH upozorava da različita privatna zdravstvena osiguranja, koja nude dodatno osiguranje, ne osiguravaju npr. starije od 70 godina ili imaju posebne povišene tarife za seniore. Skorašnjom privatizacijom Croatia osiguranja takva politika može biti samo osnažena. Imajući u vidu realnost da umirovljenici ulože u dopunsko osiguranje godišnje gotovo 416.000 kuna, a potroše oko 630.000 kuna,

SUH ocjenjuje da je predloženim unificiranjem cijene police na 70 kuna i dalje održana dimenzija međugeneracijske solidarnosti spram starijih i potrebitih. Predloženu cijenu od 70 kuna SUH podržava uz uvjet da se postojeći, deset godina stari prihodovni cenzus poveća sa sadašnjih 1.516 kuna po članu obitelji, odnosno 1.939 kuna za samca, na razinu relativne linije siromaštva koju izračunava Državni zavod za statistiku. Linija siromaštva je 2011. iznosila 1.850 kuna za člana obitelji, odnosno 2.200 kuna za samca. SUH drži da bi se tu kategoriju građana i dalje trebalo osloboditi plaćanja dopunskog osiguranja, jer bi to bila jedna od relativno jeftinijih nužnih mjera borbe protiv siromaštva.