c S
Dnevne novosti

Vlada povećala trošarine na goriva

02.09.2013 07:22 ZAGREB, 30. kolovoza 2013.(Hina), Vlada je na telefonskoj sjednici povećala trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon za deset lipa po litri, a za plinsko ulje za grijanje za osam lipa po litri, priopćeno je iz Vlade iz koje tvrde da povećanje trošarina neće utjecati na cijene goriva.

Uredbom o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, koja će na snagu stupiti u utorak, 3. rujna, trošarina za olovni benzin utvrđena je na 4.100 kuna za tisuću litara (do sada 4.000 kuna), a na bezolovni benzin nova trošarina je 3.460 kuna za tisuću litara (do sada 3.360 kuna). Nova trošarina na plinsko ulje za pogon i kerozin za pogon je 2.660 kuna za tisuću litara (do sada 2.560 kuna), a na plinsko ulje za grijanje 423 kune.

Povećanje trošarina godišnje će povećati prihod državnog proračuna za približno 230 milijuna kuna, a do kraja ove godine za oko 60 milijuna kuna, kaže se u priopćenju. Ujedno se navodi kako povećanje trošarina neće utjecati na maloprodajne cijene naftnih derivata, budući da će se za odgovarajući iznos umanjiti premija energetskih subjekata, s obzirom da oni više nemaju obvezu držanja odgovarajućih skladišta posebno uređenih i opremljenih za skladištenje goriva.

Naime, kako se navodi, usporedo sa stupanjem na snagu Uredbe o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon, na snagu stupaju i izmjene Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, u kojem su utvrđene nove visine premije energetskog subjekta.

Tim pravilnikom visina premije energetskog subjekta za motorne benzine i dizelsko gorivo eurodizel utvrđuje se u iznosu od 66 lipa po litri goriva što je smanjenje za 10 lipa. Pravilnikom se visina premije energetskog subjekta za plinsko ulje za grijanje i plavi dizel utvrđuje u iznosu od 50 lipa po litri, što je smanjenje od osam lipa po litri za plinsko ulje za grijanje, dok se razina premije za plavi dizel ne mijenja.

I iznos premije energetskog subjekta u formuli za izračun maloprodajne cijene naftnih derivata primijenit će se od utorka, 3. rujna, što je i inače dan promjene maloprodajne cijene naftnih derivata.