c S
Dnevne novosti

Josipović: važno je da ne budemo prepoznati kao zemlja koja štiti zločince

03.09.2013 07:20 ZAGREB, 2. rujna 2013.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako treba razumjeti Vladina nastojanja da, vezano uz spor s Europskom komisijom oko primjene europskog uhidbenog naloga, Hrvatska ima ravnopravan tretman kao članica EU, ali i važnim ocijenio da Hrvatska ne bude prepoznata kao zemlja koja štiti zločince.

"Treba razumjeti nastojanje Vlade da Hrvatska ima ravnopravan tretman kao država u okviru EU i da se ista načela primjenjuju za hrvatske građane i za građane drugih europskih zemalja, no treba poštivati i obveze koje smo preuzeli", rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". Istaknuo je kako, ako se pogriješilo u pripremi Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, pogrešku treba ispraviti, izrazivši uvjerenje da će se to "u jednoj dinamici i dogoditi".

U tom se smislu zauzima da se hrvatski propisi usklade s europskim uhidbenim nalogom, te da svoj pravni sustav učinimo takvim da ne ostane ni tračak sumnje štiti li Hrvatska bilo kojeg zločinca, posebice kada je riječ o politički motiviranom zločinu. "Upravo zato možda i promjene Ustava same po sebi nisu loše", rekao je Josipović, dodavši kako bi ukidanje zastare trebalo obuhvatiti ne samo politički motivirane najteže zločine i ubojstva, nego i druge teške zločine koji su za posljedicu imali smrt ljudi. Kriteriji, naglasio je, moraju biti jednaki za sve i ni jedan se zločin ne smije opravdavati bez obzira kojoj su navodnoj politici služili.

Upitan hoće li promjene Ustava u cilju nezastarjevanja politički motiviranih ubojstava, koje najavljuju vladajući, riješiti probleme, Josipović je odgovorio kako samo pravo nije dovoljno, već su potrebni i politička volja te moral. "Imamo i imali smo oduvijek propise koji su osuđivali i predviđali stroge kazne za sva ubojstva, a posebno politička, pa smo vidjeli da je netko promakao kroz tu mrežu, ovisno o političkoj volji", ustvrdio je.

Upitan spadaju li u ta teška ubojstva i ona s početka 90-tih, odgovorio je kako misli da je riječ o ubojstvima koja su tada imali politički motiv jer nisu bili u funkciji obrane. "Bilo je civila koji su naprosto ubijeni jer su drugačije mislili i jer su bili drugačije nacionalnosti", rekao je Josipović, dodavši kako i ta ubojstva smatra jednakoga ranga s onima počinjenima u doba socijalizma.

Tome se oštro suprotstavio anonimni slušatelj, koji se javio u emisiju te predsjednika Josipovića optužio da su razmišlja totalitaristički, boljševistički i komunistički, na što mi je Josipović uzvratio kako je svaki ljudski život jednako važan. "Ako vi mislite da je obitelj Zec ubijena radi trgovine ili radi imovine jako se varate, isto tako se varate ako mislite da je Reihl Kir ubijen iz ne znam kojih, a ne političkih razloga, te ako mislite da je sindikalac Krivokuća ubijen na svom kućnom pragu zato što ima ovakvu ili onakvu frizuru, isto se tako ljuto varate", poručio je Josipović slušatelju.

Upitan hoće li Josip Perković - šef bivše jugoslavenske tajne službe, a poslije i hrvatskih službi - biti izručen Njemačkoj, odgovorio je kako o tome ne može i ne želi govoriti, već da će o tome odlučiti sud. Predsjednik Josipović rekao je i kako, ukoliko dođe do vojne akcije u Siriji, Hrvatska u tome neće sudjelovati. "Hrvatska nema ni kapaciteta niti interesa sudjelovati u vojnoj akciji, no mi osuđujemo zlodjela koja se tamo događaju i razumijemo potrebu da se oni koji koriste strašna sredstva poput bojnih otrova kazne", rekao je. Izrazio je nadu da će se situacija u Siriji riješiti mirnim putem.