c S
Dnevne novosti

Borzan: pitanja EK-u o razminiranju i prometnim koridorima

03.09.2013 07:18 BRUXELLES, 2. rujna 2013.Hina, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan postavila je dva zastupnička pitanja Europskoj komisiji u kojima je upitala u kojoj mjeri Komisija i ostale institucije EU-a mogu pomoći u procesu razminiranja u Hrvatskoj te može li se osnovati radna skupina koja bi pripremala sljedeću reviziju europskih prometnih koridora.

Zastupnica Borzan je u svom pitanju navela da je Hrvatska do sada na razminiranje potrošila više od 2,4 milijarde kuna (320 milijuna eura), ali da još uvijek skoro petina stanovnika Hrvatske živi u blizini minskih polja, koja su ekonomski, ekološki i sigurnosni problem. "Kakve korake može Komisija i ostale institucije EU-a poduzeti na rješavanju ovoga pitanja"", glasi pitanje koje je Borzan uputila Komisiji.

Drugo pitanje se odnosi na problematiku europskih prometnih koridora, odnosno TEN-T mrežu. Europska unija već neko vrijeme radi na redefiniranju prioritetnih prometnih pravaca, a u taj proces Hrvatska nije bila u potpunosti uključena budući da je teko odnedavno punopravna članica.

Kao buduća država članica Republika Hrvatska je u određenoj mjeri bila uključena u izradu nove politike, ali glavna prometna pitanja ostala su neriješena, naročito ona koja se odnose na susjedne države koje nisu članice Europske unije", navodi zastupnica i pita Europsku komisiju je li moguće osnivanje radne skupine sastavljene od predstavnika država članica EU koja bi što skorije započela pripremu sljedeće revizije TEN-T mreže.