c S
Dnevne novosti

Plenković: EK bi mogla financirati prekvalifakaciju špeditera u RH

03.09.2013 07:16 BRUXELLES, 2. rujna 2013.Hina, Europska unija mogla bi iz svog Europskog socijalnog fonda financirati (ESF) izobrazbu i prekvalifikaciju radnika koji su do ulaska Hrvatske u Europskoj uniji radili u špediciji, a čija su radna mjesta ukinuta zbog ukidanja carina, proizlazi iz odgovora Europske komisije na pitanje HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića.

"U odgovoru se navodi da će se zaposlenicima u otpremništvu omogućiti korištenje mjera izobrazbe i prekvalifikacije u okviru aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koje će sufinancirati ESF. Za radnike pojedince ponuđen je niz mogućnosti podrške, a dodatne infomacije moguće je zatražiti od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, nadležnog tijela za operativni program ESF-a u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju iz Plenkovićeva ureda.

"Sad je odgovornost na službama Vlade Republike Hrvatske da nastave s naporima za olakšavanje situacije za radnike/otpremnike nizom mjera koje će dovesti do njihove socijalne uključenosti i zapošljavanja, pri čemu je nužno kvalitetno iskoristiti već odobrenih 60 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda“, navodi Plenković na čiji je upit odgovorio povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlo Andor.

Budući da se više od 60 posto vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske odvija s državama EU, liberalizacije graničnog i carinskog sustava učinila je suvišnima veliki broj špeditera.