c S
Dnevne novosti

Rasmussen: svijet mora reagirati na kemijske napade u Siriji

03.09.2013 07:06 BRUXELLES, 2. rujna 2013.Hina, Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen snažno je u ponedjeljak osudio uporabu kemijskog oružja u Siriji, istaknuvši da je osobno uvjeren da je sirijski režim odgovoran za te napade te dodao da međunarodna zajednica mora reagirati na to.

"Kemijski napad koji se dogodio 21. kolovoza u blizini Damaska gnusan je i neoprostiv i vjerujemo da se takav napad ne smije ignorirati. Postoje razlozi zašto je kemijsko oružje zabranjeno u civiliziranom svijetu. To je užasno i barbarsko oružje kojemu ne smije biti mjesta u 21. stoljeću", rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Rasmussen je dodao da odluka o tome kakav će biti odgovor na te napade još nije donesena, kazavši da nije na NATO-u, nego na njegovim zemljama članicama da odluče kako će reagirati. Istaknuo je da će NATO, u slučaju napada sirijskog režima na Tursku u znak odmazde na eventualnu vojnu akciju, smatrati da je napadnut cijeli Savez, sukladno jednom od glavnih načela te organizacije da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

"Odluka o eventualnoj vojnoj interevenciji je u rukama zemalja članica, a uloga NATO-a kao organizacije jest osigurati konzultacije među saveznicima i osigurati zaštitu svojih članica", rekao je. Rasmussen je rekao kako je "osobno uvjeren" u to da je u Siriji korišteno kemijsko oružje i da je za to odgovoran sirijski režim. Na pitanje može li komentirati vijesti da kemijsko oružje koriste i pobunjenici, Rasmussen je rekao da ne raspolaže tim informacijama.