c S
Dnevne novosti

Obiteljski liječnici: novi model povećat će kvalitetu zdravstvene zaštite

03.09.2013 07:14 ZAGREB, 2. rujna 2013.(Hina), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pozdravlja novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje, te ocjenjuje da će se njime uvesti reda u zdravstveni sustav, povećati kvaliteta zdravstvene zaštite i ojačati uloga liječnika obiteljske medicine.

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika od danas je zadaća liječnika primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se ne obavljaju u bolnicama, nego u domovima zdravlja. Za bolovanja su također mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine, koji će na teret HZZO-a propisivati jeftinije generičke lijekove.

Predsjednica KoHOM-a Ines Balint kao važan preduvjet za povećanje kvalitete zdravstvene zaštite ističe definiranje postupaka prijeoperativne obrade na razini cijele države, kojih se svi trebaju pridržavati. "Na takav način pacijenti će jednostavno obavljati pretrage na jednom mjestu uz izbjegavanje nepotrebne obrade", kaže Balint. Nužno je, dodaje, izraditi i smjernice za dijagnostiku, terapiju i praćenje kroničnih bolesti s kojima će biti upoznati pacijenti i kojih će se pridržavati svi zdravstveni djelatnici.

Za same pacijente novim modelom upućivanja ništa se revolucionarno ne mijenja jer su liječnici obiteljske medicine i dosad pratili svoje kronične pacijente, kaže predsjednica KoHOM-a. Balint pozdravlja novi model ugovaranja koji će ordinacije obiteljske medicine rasteretiti administriranja te im omogućiti da u dnevnim i mjesečnim izvješćima prikazuju dijagnostičke postupke i kontrolne preglede, što do sada, kaže, nisu mogli.

Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) brine se pak da se i novom zdravstvenom reformom "ide na ruku bogatima i nastavlja sve očitija amerikanizacija javnog zdravstvenog sustava". Strah nas je da će se u ordinacijama obiteljskih liječnika početi raditi "malo javno-malo privatno", kao u ordinacijama dentalne medicine. Ovo bi mogao biti samo uvod u prepuštanje slobodnih, neiskorištenih bolničkih kapaciteta bogatim privatnicima, te posljedično udaljavanja siromašnih i bolesnih iz bolnica, upozorava Drlje.

HZZO je početkom ove godine ponudio nove ugovore liječnicima obiteljske medicine, s novim modelom financiranja i opsegom poslova. Od ukupno 2400 obiteljskih liječnika u Hrvatskoj, njih između 25 i 30 posto, ovisno o županiji, nije prihvatilo nove ugovore 1. ožujka 2013., te je nastavilo raditi po starom modelu, doznaje se od predsjednice KoHOM-a.