c S
Dnevne novosti

Sastanak Biroa Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Dubrovniku

03.09.2013 07:12 DUBROVNIK, 2. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko otvorio je sastanak Biroa Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) koji se u ponedjeljak održava u Dubrovniku i koji je okupio 40 članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te čelnike Vijeća Europe.

Obraćajući se okupljenima Leko je posebno naglasio važnost parlamentarne diplomacije osobito u najznačajnim europskim organizacijama - Europskoj uniji i Vijeću Europe. Za Hrvatsku, kazao je Leko, parlamentarna diplomacija važno je sredstvo u stabilizaciji jugoistoka Europe.

Govoreći o aktualnoj situaciji na Bliskom istoku i Sredozemlju Leko je upozorio da bi se sukob mogao proširiti i na cijelu tu regiju. "Političko rješenje uvijek bi trebalo biti prva opcija u kalkulacijama, jer je i bolje tisuću dana pregovarati nego jedan dan ratovati, naglasio je Josip Leko. Također, naveo je primjer Maroka kao zemlje koja na miran način provodi demokratske reforme i čiji je napredak posebno vidljiv u protekle dvije godine otkako je dobio status partnera za demokraciju Vijeća Europe.

U radu skupa, koji je zatvoren za javnost, uz 40 članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe sudjeluju i predsjednik Biroa parlamentarne skupštine Claude Mignon te glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland. Sudionike skupa primio je i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je tom prigodom istaknuo da je današnji sastanak najava jednog od najvećih skupova koji će se uskoro održati u Dubrovniku, u listopadu a to je skup NATO-a.