c S
Dnevne novosti

Predstečajni postupak Kolakušić nastavlja i za Industrogradnju

04.09.2013 07:24 ZAGREB, 3. rujna 2013.(Hina), Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić nastavit će s postupkom predstečajne nagodbe u Industrogradnji koji je u kolovozu obustavio do odluke Ustavnog suda u slučaju tvrtke Dalekovod, za koju je također zaustavio predstečajnu nagodbu zatraživši ocjenu ustavnosti nekih zakonskih odredbi.

Ustavni sud je nedavno ukinuo rješenje kojim je Kolakušić u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu u Dalekovodu radi ocjene ustavnosti i naložio nastavak sudskog postupka. No, ta se odluka osim na Dalekovod odnosi i na Industrogradnju za koju je isti sudac u kolovozu zaustavio predstečajni postupak do odluke najvišeg pravosudnog tijela u slučaju Dalekovod.

"S obzirom da je Ustavni sud donio odluku kojom ukida rješenje Trgovačkog suda o zastoju u predmetu Dalekovod, sud će i u predmetu Industrogradnja grupa postupati sukladno odluci Ustavnog suda", naveo je Trgovavački sud u odgovoru Hini. Kolakušić je još 16. srpnja odbio prijedlog Industrogradnje za sklapanje predstečajne nagodbe. Ta tvrtka je protiv tog rješenja podnijela žalbu, ali ju je Kolakušić odbacio jer je podnesena izvan zakonskog roka.

Protiv rješenja o odbačaju žalbe Industrogradnja je podnijela novu žalbu te zahtjev za "povrat u prijašnje stanje" radi propuštanja žalbenog roka. No, Kolakušić je taj postupak obustavio do odluke o njegovu zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Nakon odluke Ustavnog suda sudac Kolakušić će postupak nagodbe u Industrogradnji nastaviti donošenjem odluke o zahtjevu za povrat u prijašnje stanje, doznaje se na Trgivačkom sudu. Obje tvrtke su nakon odluke Ustavnog suda tražile izuzeće suca Kolakušića, ali je predsjednica Trgovačkog suda Nada Nekić njihove zahtjeve odbacila.