c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Centar banka u stečaj zbog neodgovornih vlasnika, menadžmenta i ulagača

04.09.2013 07:14 ZAGREB, 3. rujna 2013.(Hina), Centar banka odlazi u stečaj koji je mogla izbjeći da je bilo više spremnosti vlasnika i menadžmenta za pokušaj spajanja s drugim manjim bankama, a kasnije ozbiljnosti ulagača u pokušaju dokapitalizacije, ocjenjuju u Ministarstvu financija.

U Ministarstvu ističu da će Državna agencija za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga (DAB) isplatiti sve obveze prema štedišama Centar banke koje su osigurane, a radi se o svoti od oko 500 milijuna kuna. Napominju da ne bi trebalo biti problema s isplatom osigurane štednje bude li još stečajeva banaka. Deponenti iz javnog sektora su, prema saznanjima Ministarstva financija, uspjeli povući veći dio uloga, ali manji dio je ostao.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) odlučio je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom. Takvu odluku Savjet HNB-a donio je nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke, koju je trebala provesti češka J&T banka, u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013. godine, čime je banka propustila izvršiti rješenje HNB-a. U Ministarstvu podsjećaju na pokušaj dokapitalizacije Centar banke putem Fonda za gospodarsku suradnju (FGS) Alternative, ali je prethodna vlada od toga odustala na svojoj posljednjoj sjednici.

Sadašnja Vlada je, kaže izvor iz Ministarstva financija, ipak prihvatila angažman FGS-a, iako takvi fondovi, smatraju u Ministarstvu, ne bi trebali sudjelovati u sanaciji financijskog sektora. Ministarstvo je pritom, podsjeća izvor, iniciralo okupljanje malih banaka oko Croatia banke i stvaranje veće banke, dokapitalizacijom od strane DAB-a ili bilo koga tko bi to htio. Cilj države pritom nije bilo postizanje većinskog udjela nego konsolidacija i izbjegavanje rizika, odnosno sprječavanje urušavanja malih banaka tim više što je prethodno krahirala Credo banka pa bi kraj još jedne unio nesigurnost u financijski sektor.

Prema zamisli Ministarstva financija, pored Centar banke, u konsolidaciju su trebale ući Vaba banka, Karlovačka banka, Banka Kovanica, Nava banka i Croatia banka. No, taj pokušaj Ministarstva nije uspio jer vlasnici banaka nisu bili spremni prihvatiti neminovno smanjenje svoga kapitala. Zapelo je i na kriterijima konsolidacije pri čemu su vlasnici pojedinih banaka uglavnom nerealno procjenjivali svoj budući udjel u konsolidaciji, tvrdi izvor iz Ministarstva financija.

Tada počinju novi razgovori o dokapitalizaciji Centar banke, a pojavili su se ulagač iz Češke, J&T Banka, kojoj je država jasno dala do znanja da u tu banku više neće ulagati kroz FGS. Ministarstvo financija nije imalo ništa protiv toga da dokapitalizaciju obavi bilo koji investitor koji to može, međutim, kaže izvor iz Ministarstva, u razgovorima s novim investitorom pojavila se ucjena.

Naime, investitor se poslužio činjenicom da će država u slučaju propasti banke morati isplatiti 450 do 500 milijuna kuna osigurane štednje, tvrdeći da bi joj stoga bilo jeftinije sudjelovati u dokapitalizaciji s 50 posto, što država nije prihvatila. U Ministarstvu financija ocjenjuju da to pokazuje neodgovornost investitora te ističu da su predložili dokapitalizaciju po pravilima Hrvatske narodne banke, ali to toga nije došlo, nego je investitor inzistirao da država otkupi "prljave portfelje". U međuvremenu, istekli su svi rokovi i danas je HNB Centar banku poslao u stečaj.