c S
Dnevne novosti

Zmajlović: građani spremni za održivo gospodarenje otpadom

05.09.2013 07:24 ZAGREB, 4. rujna 2013.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je kako je vrlo optimističan u vezi gospodarenja otpadom te da po reakciji na terenu vidi da su svi ozbiljno shvatili svoje zadaće koje predviđa novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom.

"Nema više alibija, zakon je tu, ciljevi su poznati, novac je osiguran i što je jako važno, građani su spremni", rekao je Zmajlović u prvoj emisiji "Eko radar" na Hrvatskom radiju, a čije poruke u priopćenju prenosi njegovo ministarstvo. "Problem gospodarenja otpadom ujedno je i veliki potencijal da promijenimo svijest da otpad nije smeće i da tako i djelujemo", rekao je ministar i naglasio kako je u tom području već dosta toga napravljeno, ali da je prostor za napredak ogroman.

Istaknuo je kako o tome koliki je potencijal te koliki put imamo pred sobom svjedoče podaci da u Hrvatskoj na odlagališta odlažemo 92 posto otpada, dok je europski prosjek 37 posto. "Velika je šteta za Hrvatsku i za građane toliki otpad zatrpavati u zemlju", rekao je ministar, ustvrdivši kako treba uložiti znanje, trud i energiju kako bismo iz tog otpada razvrstali vrijedne sirovine. "Kako bismo proveli sve ideje i ciljeve koje želimo i koje smo obavezni provesti važno je da svi sudionici, građani, gradonačelnici, načelnici, župani, shvate da je to pitanje načina odnosa prema otpadu", kazao je Zmajlović.

"Građani se brinu zbog najavljenih kazni, ali niti jedan zakon nema smisla ukoliko ne predviđa sankcije. Siguran sam da se većina građana ne boji kazni jer ispunjavaju svoje obaveze, ali oni ostali koji će raditi prekršaje prema okolišu, ali i prema svojim sugrađanima platit će kaznu", poručio je. Kao prvi korak naveo je uspostavljanje primarne selekcije, rekavši kako Ministarstvo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira sredstva za financiranje takvih projekata lokalnih zajednica.

Paralelno s tim moraju se uspostavljati i centri za gospodarenje otpadom. "To dvoje mora funkcionirati paralelno. U centru se obrađuje otpad, iz njega se izvlače korisne komponente dok se ostali dio odlaže. Na taj način se smanjuje količina odloženog otpada na odlagališta, što je jedan od ključnih ciljeva koje Hrvatska mora ostvariti", poručio je Zmajlović.

Istaknuo je kako je za uspostavu sustava reciklaže ključna naplata otpada prema količini, koja nužno ne znači samo vaganje već se može uvesti i procjena po veličini posude. "Važno je da više nemamo paušalnu naknadu jer to građane neće motivirati za odvajanje otpada", poručio je ministar Zmajlović.