c S
Dnevne novosti

Barroso i Van Rompuy drže da nema vojnog rješenja za Siriju

06.09.2013 07:08 SANKT PETERBURG, 5. rujna 2013.(Hina), Međunarodna zajednica mora se usredotočiti na političko rješavanje sirijskog sukoba jer se on ne može rješavati vojnim putem, izjavili su u četvrtak u Sankt Peterburgu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, a prenose ruski mediji.

"Europska unija je uvjerena da se moraju poduzimati napori usmjereni na političko rješenje", rekao je Barroso na konferenciji za novinare u okviru summita G20. "Ne postoji vojno rješenje, samo politička sredstva", rekao je Van Rompuy na tiskovnoj konferenciji na rubu summita G20.

"Europska unija će pružiti svu moguću potporu političkom rješavanju sirijskog problema. Mi očekujemo skoro rješavanje sirijske krize. Taj proces se mora odvijati u okviru Ujedinjenih naroda u skladu s normama međunarodnog prava", istaknuo je.

Po njegovim riječima, potrebno je pričekati rezultate istrage UN-ovih inspektora o kemijskom napadu 21. kolovoza na predgrađe Damaska. Sam napad on smatra "zločinom protiv čovječnosti" koji međunarodna zajednica ne može tolerirati.