c S
Dnevne novosti

Vlada daje i četvrtu šansu za predstečajnu nagodbu

06.09.2013 07:24 ZAGREB, 5. rujna 2013.(Hina), Vlada je na sjednici donijela Uredbu sa zakonskom snagom kojom je u Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi unijela izmjene za koje očekuje da će olakšati predstečajne nagodbe i povećati broj spašenih tvrtki, pa tako Uredbom uz ostalo broj pokušaja predstečajne nagodbe povećava s tri na četiri.

Ministar financija Slavko Linić izvijestio je kako su dosad podnijeta 4.932 zahtjeva za predstečajne nagodbe s ukupno 47,8 milijardi kuna potraživanja, a ti poduzetnici imaju oko 41 tisuću zaposlenih. Riješeno je 3.837 slučajeva, ali je od toga 3.065 odbijeno, a pozitivno riješeno njih 787. Od toga je 168 konačni pozitivni epilog dočekalo na sudu, dok se 619 dovršava i čeka sudsko rješenje.

U tim tvrtkama zaposleno je 12.580 radnika i rješava se više od 12 milijardi kuna potraživanja. Ti podaci, kaže Linić, pokazuju da je kriza vrlo duboka te da najveći broj tvrtki koje su izlaz potražile u predstečajnoj nagodbi ipak nema šanse za spas, među kojima je najčešće riječ o malim tvrtkama.

Po Linićevim riječima, prosječno je trajanje postupka, kada je riječ o prihvaćanju plana restrukturiranja i dogovora vjerovnika, oko 60 dana, a nakon tog rješenja, trgovački sudovi nagodbu zaključuju u roku od 58 dana, što je sveukupno prosječno oko 120 dana od početka postupka do konačnog rješenja. Pritisnuta istekom rokova predstečajnih nagodbi za nekoliko velikih tvrtki, Vlada je danas donesenom uredbom maksimalan broj pokušaja predstečajne nagodbe i nagodbenog plana povećala s tri na četiri.

Ministar Linić kaže kako su se vjerovnici i dužnici u nekim postupcima ipak, nakon triju neuspjelih pokušaja, uspjeli približiti i mogli bi pozitivno riješiti nagodbu, pa im se sada pruža mogućnost realizacije tih dogovora. Uredbom se također dopunjuje sadržaj izvješća o financijskom stanju i poslovanju dužnika dodavanjem popisa svih pokrenutih postupaka pred sudovima i javno-pravnim tijelima (parničnih, upravnih, ovršnih, postupaka osiguranja itd.) koje dužnik vodi prema trećima.

Ta je promjena, kaže Linić, potrebna kako bi sudionici predstečajne nagodbe, odnosno svi dužnikovi vjerovnici, imali uvid u njegovo cjelokupno financijsko stanje te obveze koje prema njemu imaju treće osobe koje potencijalno mogu biti presuđene, odnosno okončane u njegovu korist.

Nadalje, prilagođavaju se rokovi za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja tako da se postojeći rok od 30 dana skraćuje na 15 dana uz istovremeno omogućavanje dužniku da, nakon ročišta za glasovanje na kojem plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja do novog ročišta za glasovanje, a sve kako bi se postigao dogovor sa vjerovnicima, sklopila nagodba i izbjegao stečaj.

Također se regulira i da se potraživanja koja su se naknadno pojavila i predmet su posebnih ovrha neće provoditi, ali će se posebno evidentirati tako da svima bude jasan uvid u ukupne obveze dužnika.

Uredbom se također propisuje da je u slučaju kada nije uspjela predstečajna nagodba Fina ta koja ima obvezu podnošenja zahtjeva za stečaj. Ministar Linić smatra kako su predstečajne nagodbe ipak pomogle gospodarstvu. Pritom podsjeća da je nelikvidnost 2012. godine dosegnula 44,7 milijardi kuna, a prema zadnjim podacima pala je na 35,1 milijardu kuna tako da je, kako je rekao, gotovo 10 milijardi kuna izbrisano samo kao rezultat vladinih mjera među kojima je i predstečajna nagodba.