c S
Dnevne novosti

Mrsić: novim ZOR-om nezadovoljni radnici mogu odmah štrajkati

09.09.2013 07:22 SPLIT, 6. rujna 2013.(Hina), Novim Zakonom o radu (ZOR) želi se omogućiti radnicima kojima poslodavac ne isplati plaću, da odmah mogu ići u štrajk, a ne da moraju čekati 30 dana dok ne prođe postupak mirenja i često još dodatnih 15 do 30 dana što je gotovo dva mjeseca, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministar Mrsić je na splitskom Pravnom fakultetu prezentirao tri nova zakona: o radu, o mirovinskom osiguranju i o zaštiti na radu, koji će, kako je rekao stupiti na snagu 1. siječnja 2014. godine. Po Mrsićevim riječima zakonsko omogućavanje radnicima koji nisu primili plaću da odmah mogu organizirati štrajk, želi se upozoriti poslodavce da će se u takvim slučajevima suočiti s akcijama radnika.

Ustvrdio je kako se izmjenama zakona o radu želi regulirati preraspodjela radnog vremena tako da budu sankcionirani oni poslodavci koji ne plaćaju radnicima prekovremeni rad. „Izmjenama Zakona o radu također želimo vratiti ugovorni odnos između radnika i poslodavca tako što će se maknuti iz uporabe Pravilnik o radu koji pogoduje poslodavcima, a ubuduće će se plaća regulirati samo na temelju Ugovora o radu ili Kolektivnog ugovora“, pojasnio je Mrsić.

Vezano za Zakon o mirovinskom osiguranju ministar Mrsić je ponovio kako će se odlazak u mirovina sa navršenih 67 godina života početi primjenjivati od 2030. godine ali će i prilagodba ili kako se izrazio „tranzicijsko razdoblje“ nakon toga trajati najmanje osam godina. „Novim zakonom o mirovinskom osiguranju razdvojit ćemo mirovinski sustav na dva sustava: jedan će biti sustav radničkih mirovina koji će se financirati iz doprinosa, a drugi će biti sustav posebnih mirovina koji će se financirati iz proračuna koji se dobije od poreza“, kazao je Mrsić.

Pojasnio je kako se novim zakonom mijenja i formula za izračun mirovina onih koji idu u mirovinu iz prvog i drugog stupa, a to znači oko 2025. ili 2026. godine. „Dodak od 27 posto koji smo uključili u prvi mirovinski stup, sada uključujemo i u drugi mirovinski stup jer bez tog uključenja mirovine drugog stupa su manje za 27 postu u odnosu na prvi stup. Ovim promjenama osiguravamo da ljudi koji budu odlazili u mirovinu iz prvog i drugog stupa njihove mirovine budu između 60 posto i 70 posto njihove plaće“, pojasnio je Mrsić.

Naglasio je kako je preduvijet za ovaj plan gospodarski oporavak pošto će se izdvajanje u drugi mirovinski stup moći ostaviriti onda kada Hrvatska bude imala godišnji gospodarski rast od najmanje dva posto. Ministar Mrsić je također upozorio kako je Hrvatska zemlja čije stanovništvo stari te se procjenjuje da će za 20-tak godina biti otvoreno između 200.000 i 300.000 ranih mjesta ali za njih neće biti domaćih radnika pa će ih se vjerojatno morati uvoziti iz inozemstva.

Govoreći o novom Zakonu o zaštiti na radu ministar Mrsić je istaknuo kako će se osnovati Zavod za zaštitu na radu koji će imati za cilj educirati stručnjake zaštite na radu, kojima će svakih pet godina morati obnavljati licencu za takvu stručnost. Najavio je kako će se u zaštitu na radu vratiti i angažman medicine rada.

„Mijenjat ćemo i način rada Državnog inspektorata tako što će taj inspektorat u prvom redu biti savjetodavan u zaštiti na radu a tek onda represivan“, kazao je. Pojasnio je kako će državni inspektorat kada za vrijeme obavljanja izvida na terenu uoči nedostatke zaštite na radu najprije tražiti od poslodavca da u roku od sedam dana ukloni nedostatke, a ako ih u tom razdoblju ne ukloni onda će mu slijediti kazna.