c S
Dnevne novosti

Dražen Slavica oslobođen - nije dokazano da je odgovoran za propuste

10.09.2013 07:18 ZADAR, 9. rujna 2013.(Hina), Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je po svim točkama optužnice, a po riječima suca zadarskog Županijskoga suda Borisa Babića tijekom suđenja nije dokazaano da je odgovoran za propuste u Kornatskoj tragediji.

"Slavica je postupao rutinski, a istraga je pokazala da nije poimenično birao ljude, nego su to radili zapovjednici lokalnih DVD-ova. Također je rekao da su poslani ljudi koji su trenutačno bili na raspolaganju", kazao je sudac u obrazloženju presude. "Od Slavice se kao zapovjednika nije moglo očekivati da zna sve podatke o svakom pojedinačnom vatrogascu, a na otok Kornat nisu desantirali, već su helikopterom doslovno prevezeni i sigurno iskrcani", rekao je Babić.

Kontra tezi optužbe da je zanemario požar na Kornatima, sudac Babić je rekao da je optuženik toga dana oko 14,45 sati izdao naredbu da se podignu dodatne snage pa je vijeće zaključilo da je Slavica djelovao adekvatno situaciji. Što se tiče, zakašnjele reakcije, vijeće je zaključilo da je od prve konkretne dojave o razmjerima tragedije u 16,25 sati, Slavici trebalo točno 7 minuta do sastavljanja pismene zapovijedi bazi u Divuljama o upućivanju helikoptera radi spašavanja vatrogasaca.

U obrazloženju sudac je rekao i da je vijeće isključilo mogućnost da su vatrogasci stradali djelovanjem kerozina. No, je li bilo propusta tog kobnog 30. kolovoza 2007. i je li se moglo drukčije postupati, treba biti predmet dugog postupka i posebne analize svih sustava koji su uključeni u sprječavanje nastanka tragedije - kazao je sudac Babić. Nakon izrečene presude Slavica Slavica je, iako oslobođen, kazao da se osjeća tužno. "Nismo saznali istinu, izgubili smo kolege i zbog toga se osjećam tužno", rekao je odmah nakon presude. Njegov branitelj Čedo Prodanović rekao je da je očekivao ovakvu presudu.

"Od početka se vidjelo da kaznena odgovornost Slavice ne postoji, a tvrdim ni nikoga drugoga, jer se radilo o nesretnom slučaju. O jednom izuzetnom događaju u kojem su nesretno stradali vatrogasci i to je onda iniciralo ovako mukotrpan postupak pa se pod dojmom tragičnih posljedica išlo u postupak protiv jednog čovjeka da bi se utvrdilo što se dogodilo. Barem smo utvrdili da Slavica nije kriv, a što se dogodilo ćemo vjerojatno jednoga dana saznati", kazao je Prodanović.

Tužitelj Zvonko Ivić najavio je da će se žaliti na ovakvu presudu. "Cijeneći dokaze izvedene na glavnoj raspravi i utvrđenom činjeničnom stanju, i dalje smatram da je optuženik počinio kaznena djela upravo onako kako mu je optužnicom bilo stavljeno na teret. Stoga, nezadovoljni ovom presudom, u svakom slučaju ćemo se žaliti", rekao je Ivić. Obitelji stradalih vatrogasaca, u mukloj tišini sudnice saslušale su obrazloženje presude s kojom se i dalje ne slažu. "Izgleda da smo se obratili krivoj instituciji, možda smo trebali nekom drugom, a ne ovom sudu", rekao je Joško Klarić, otac poginulog Dina.

"Politika je odigrala svoju ulogu. Sramota, prestrašno", "Svi režu, ono šta ne ide u prilog to se reže", također su bili komentari članova obitelji stradalih vatrogasaca. Nepravomoćna oslobađajuća presuda Slavici objavljena je šest godina od stradavanja vatrogasaca u jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku. Inače, on je bio jedini optužen za pogibiju 12 vatrogasaca i teško stradavanje, jedinoga preživjelog Frane Lučića iz Tisnog.