c S
Dnevne novosti

RH podupire političko pridruživanje Ukrajine EU

10.09.2013 07:08 ZAGREB, 9. rujna 2013.(Hina), Ukrajina ima potporu Hrvatske u približavanju Bruxellesu i Zagreb snažno zagovara potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i Sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU-a, izjavila je u ponedjeljak prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Leonidom Kožarom.

"Hrvatska snažno podržava potpisivanje dvaju sporazuma između EU-a i Ukrajine", kazala je Pusić, dodavši da na summitu Istočnog partnerstva u studenom u Vilniusu očekuje "pozitivan stav" prema potpisivanju spomenutih sporazuma. "Hrvatska to može samo poduprijeti", kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Prema njezinim riječima, Ukrajina je važna ne samo za Hrvatsku već i Europsku uniju, a Zagreb može pomoći Kijevu jer naša zemlja ima najsvježije iskustvo reformi i njihove provedbe. Ukrajinski ministar vanjskih poslova potvrdio je da njegova zemlja očekuje potporu RH glede potpisivanja dvaju sporazuma na summitu u Vilniusu. "Očekujem da će RH podržati potpisivanje dvaju sporazuma na summitu Istočnog partnerstva u Vilniusu", kazao je Kožara na konferenciji za novinare.

Zbog nade u političko pridruživanje s Europskom unijom i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, Kijev se odbio pridružiti regionalnom trgovinskom bloku pod vodstvom Moskve, a rusko vodstvo je u kolovozu najavilo stroži carinski nadzor u odnosu na Ukrajinu, nazvavši mogući smjer Kijeva "samoubilačkim" potezom. Dva se sporazuma, s EU i Moskvom, međusobno isključuju. Ukrajina za sada poručuje da "nema govora o trgovinskom ratu Kijeva i Moskve".

Pusić i Kožara su razgovarali i o bilateralnim odnosima dviju zemalja, ustvrdivši da "postoje velike mogućnosti za suradnju", ali da je prošlo predugo vremena od posljednjeg sastanka visokih dužnosnika Hrvatske i Ukrajine. Ovo je, naime, prvi susret šefova diplomacija dviju zemalja od 2005. godine. "Nećemo dopustiti da prođe ovoliko godina", poručila je Pusić, dodavši da su dvije strane dogovorile "kontinuiranu komunikaciju". "Očekujem kontakte na visokim razinama, uključujući i one najviše", nadovezao je Kožara i izrazio nadu da ti susreti budu "redoviti i česti".

Prema riječima Pusić i Kožare, "dvije strane nalaze brojne interese u raznim gospodarskim područjima", navodeći pritom energetiku, vojnu i prehrambenu industriju te turizam. "Postoje velika očekivanja glede daljnje suradnje", potvrdio je Kožara. Ukrajinski ministar se tijekom dana sastao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom s kojim je razgovarao o odnosima dviju zemalja i jačanju međuparlamentarne suradnje. Kožara je, kako se doznaje iz službenog priopćenja, istaknuo nekoliko mogućnosti za gospodarsku suradnju, spomenuvši, u vojno-tehničkom pogledu, remont zrakoplova MIG 21 za potrebe HRZ-a.