c S
Dnevne novosti

Reding: Milanovićeva vlada radi štetu RH

11.09.2013 07:22 ZAGREB, 10. rujna 2013.(Hina), Hrvatska vlada nepoštivanjem Ugovora o pristupanju RH u EU radi jako loše za Hrvatsku i njezin ugled, izjavila je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding govoreći o nepoštivanju propisa o Europskom uhidbenom nalogu.

Hrvatska je, naime, dva dana pred ulazak u EU donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. "Nažalost, žao mi je što to moram reći, da Hrvatska, ne hrvatski građani, nego hrvatska vlada, radi jako loše za Hrvatsku i njezin ugled", rekla je Reding u izjavi za RTL televiziju emitiranoj u utorak navečer.

Prema njezinim riječima, "Europska komisija je čuvar Ugovora i ako postoji država koja ne primjenjuje ono što je potpisala, koja ide suprotno obećanjima, Ugovoru i zakonu, onda je odgovornost Komisije da kaže da je to neprihvatljivo".

"Predsjednik EK-a Barroso prošli je tjedan jasno dao do znanja da cijela Komisija stoji iza ovoga", istaknula je Reding i ponovila da ovaj spor s hrvatskom vladom nema nikakve veze s njom već s Komisijom u cijelosti. Premijer Zoran Milanović je na upit da komentira najnoviju izjavu Reding kazao da to pitanje "zanima neke ljude u Komisiji i nikoga u inozemstvu" je je izjava data samo RTL-u, te da interes nisu imale "čak ni druge hrvatske televizije", a kamoli BBC, ZDF ili ARD."To nije tema", odgovorio je Milanović.

Prema njegovim riječima, "EK se doživljava kao čuvar ugovora, ali tumač je sud", aludirajući na sud u Luksemburgu. "A Komisija definitivno nije čuvar hrvatskog ugleda... mi se ničim ne kockamo", rekao je Milanović, dodavši da ga građani nisu birali da stalno govori "da". Također je ocijenio da su neki ljudi možda u kampanji za sljedeću Komisiju te da je to "njihovo legitimno pravo". Premijer je u više navrata ponovio kako se europski uhidbeni nalog ograničilo kako se ne bi zločine iz Domovinskog rata procesuiralo pred sudovima u "trećim zemljama".

Također je kazao da nema govora da se zakon odmah promijeni i da je njegova vlada dala rok do 15. srpnja 2014."Ne, ne, to ne može tako. Dali smo rok i njega ćemo se držati. Taj rok je puno brži od onoga što su imale neke države Europske unije". Na europske prijetnje sankcijama je odgovorio da nije takav čovjek da bi reagirao na "svaku prijetnju i pokušaj blefa". Prije toga je predsjednik države Ivo Josipović izrazio uvjerenje da će Hrvatski sabor "promijeniti spornu odredbu i da će to pitanje nestati s dnevnog reda".