c S
Dnevne novosti

Sabor ponovno zasjeda od srijede; dnevni red bez izmjena "lex Perković"

11.09.2013 07:24 ZAGREB, 10. rujna 2013.(Hina), Nakon ljetne stanke saborski će se zastupnici idućega tjedna ponovno naći u svojim klupama, na zasjedanju koje će neprekidno trajati do ustavne stanke 15. prosinca, no na dnevnom redu još uvijek nema najavljivanog Vladina prijedloga izmjena Zakona o pravnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvanog "lex Perković".

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon sjednice saborskog Predsjedništva kazao je kako ne zna kada će se taj zakon naći u proceduri. "To je na Vladi i u djelokrugu Vlade. Ostajem kod toga što sam i ranije govorio, da je vrlo važno osigurati da se svi zločini mogu procesuirati i da se nađu pred sudom", izjavio je Leko.

Podsjetio je kako je u saborskoj proceduri već inicijativa za ustavne promjene kojima bi se onemogućilo zastarijevanje politički motiviranih ubojstava. "Kada će se ta inicijativa naći u raspravi, stvar je rasprave, stvar je dogovaranja. To je postupak koji zahtijeva umješnost u razgovorima i dogovorima svih klubova u Hrvatskom saboru. Ustav je zaštićen od jednostranih izmjena", rekao je Leko.

Zamoljen da komentira izjavu europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da Vlada time radi veliku štetu Hrvatskoj, Leko je kazao kako "Vlada komunicira s EU i ima svoju odgovornost prema hrvatskim građanima i prema EU". Uvjeren je kako će se to pitanje riješiti, a od Vlade očekuje da će rješenje ponuditi Saboru. Za građansku inicijativu "U ime obitelji" kazao je kako se ona odvija u skladu sa zadanom procedurom.

Na pitanje o zahtjevima da se u Saboru raspravi situacija u Vukovaru nakon postavljanja dvojezičnih natpisa kazao je kako Saboru nije upućena nijedna inicijativa koja bi bila u skladu s Poslovnikom Hrvatskog sabora, odnosno da zastupnici nisu svojim potpisima zatražili da se to pitanje stavi na dnevni red. Izrazio je zadovoljstvo što se na dnevnom redu predstojeće sjednice po prvi puta nalazi više prijedloga u prvom čitanju nego u žurnoj proceduri, a podsjetio je i na predviđeno godišnje izvješće Vlade, koje se očekuje u drugom tjednu zasjedanja.