c S
Dnevne novosti

CMS traži od državnog ureda da Hrvate u BiH ne poziva na odaziv popisu stanovništva

12.09.2013 07:12 ZAGREB, 11. rujna 2013.(Hina), Centar za mirovne studije (CMS) pozvao je Državni ured za Hrvate izvan RH da sa svoje internet stranice makne naputak kojim poziva Hrvate koji žive BiH ili su podrijetlom iz te zemlje, a žive u Hrvatskoj ili iseljeništvu, da se odazovu skorašnjem popisu stanovništva u BiH, ocjenjujući takav naputak grubim napadom na suverenitet susjedne države.

Obraćajući se u priopćenju predstojnici tog Državnog ureda Dariji Krstičević, iz CMS-a traže ispriku svim bosanskohercegovačkim građanima. "Na internet stranicama Državnog ureda kojemu ste Vi na čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred RH, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverentitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pamet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili", navode iz CMS-a.

Potpuno neprihvatljivim ocjenjuju da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, vjeroispovjesti i jeziku kojim govore. Izdavanja ovakvih 'naputaka' smatraju grubim zastrašivanjem stanovništva i stvaranjem još veće atmosfere napetosti i straha, koja doprinose "samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine".

"Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu. Ovakvim nacionalističkim ispadima koji neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća, svjesno ili nesvjesno otežavate budućnost Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenog tražimo da isti naputak odmah maknete s internet stranica te da se ispričate svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine", zaključuju iz CMS-a u priopćenju. Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini održat će se od 1. do 15. listopada.