c S
Dnevne novosti

Europski parlament za brzi nastavak demokratskog procesa u Egiptu

13.09.2013 07:08 STRASBOURG, 12. rujna 2013.(Hina/AFP), Europski parlament pozvao je u četvrtak na brzi nastavak demokratskog procesa u Egiptu te formiranje demokratski izabrane civilne vlasti "čim bude moguće", nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u srpnju.

U rezoluciji usvojenoj u Strasbourgu, Europski parlament "žali zbog vojnog državnog udara" od 3. srpnja, "poziva egipatske vlasti da prekinu izvanredno stanje što je prije moguće, oslobode sve političke zatvorenike, uključujući Mursija".

EO izražava "podršku" procesu reforme ustava, koji je prekinula vojska, "te inzistira na činjenici da je riječ o postavljanju temelja novog istinski demokratskog Egipta" koji bi jamčio "poštivanje temeljnih sloboda i prava, uključujući vjersku slobodu".

Parlament kaže kako je "čvrsto uvjeren da bi proces konzultacija o ustavnim amandmanima trebao obuhvatiti sve sastavnice egipatskog političkog života, uključujući umjerene elemente Muslimanskog bratstva" te "jamčiti odgovarajuću zastupljenost žena".