c S
Dnevne novosti

Vlada predlaže pripajanje Ureda za trgovinsku politiku MVEP-u

13.09.2013 07:10 ZAGREB, 12. rujna 2013.Hina, Hrvatska Vlada je u saborsku prceduru uputila prijedlog da se se Državni ured za trgovinsku politiku pripoji Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP), a ministrica Vesna Pusić ističe kako se time želi na jednom mjestu objediniti poslove vezane uz gospodarsku diplomaciju.

Vlada to predlaže kroz izmjene i dopune Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave objašnjavajući kako je u dosadašnjoj praksi uočena sinergija MVEP-a i Državnoga ureda za trgovinsku politiku, ali i preklapanje nadležnosti u nizu područja (bilateralna gospodarski odnosi, promicanje i štićenje trgovinskih odnosa RH, usklađivanje multilateralnih ekonomskih politika...).

Želimo vanjsku trgovinu priključiti Ministarstvu vanjskih i europskih poslova jer je uspostavljen novi model gospodarske diplomacije, rekla je Pusić novinarima nakon sjednice Vlade. "U okviru te gospodarske diplomacije svoju ulogu ima i Ured. Dakle, ti poslovi će se sada objediniti na jednom mjestu i vodit će se iz Ministarstva", rekla je Pusić.

Novinare je zanimao i njen stav o najavi premijera Zorana Milanovića da bi se s punom primjenom europskog uhidbenog naloga krenulo 15. srpnja. "Polako, vidjet ćemo", kratko je odgovorila.