c S
Dnevne novosti

Skup europskih odvjetnika u Zagrebu

16.09.2013 07:16 ZAGREB, 13. rujna 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš kazao je kako je neovisan i stručan odvjetnik jedino jamstvo zaštite prava građana i pravnih osoba, što ponekad nije u interesu vladajuće političke elite.

Zato oduvijek, pa tako i sada, postoje napadi na neovisnost odvjetništva, rekao je Travaš na otvorenju sjednice Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE) kojoj nazoči više od 80 predstavnika europskog odvjetništva. CCBE (Concil of Bars and Law Societies of Europe) predstavlja odvjetničke komore svih zemalja članica EU te komore 11 pridruženih zemalja članica, time i više od milijun europskih odvjetnika. Hrvatka odvjetnička komora od 1. srpnja 2013. je punopravni član CCBE-a.

Predsjednik HOK-a podsjetio je da je odvjetnička tajna osnova odnosa stranke i odvjetnika te upozorio da zakonodavci u raznim državama u zadnje vrijeme pokušavaju narušiti taj odnos i smanjiti neovisno djelovanje odvjetnika. Osim toga, upozorio je Travaš, sve se veći krug poslova povjerava drugim zanimanjima pod okriljem države, a sužava djelokrug poslova odvjetnika. U nekim zemljama, naveo je, posluju tzv. ABS (Alternative Business Structure) gdje se na jednom mjestu može dobiti odvjetnička, ali i primjerice, pogrebna usluga.

Jednog dana, kako se u Zagrebu kaže, vjerojatno će se moći kupiti i 'grincajg', slikovit je bio predsjednik HOK-a Travaš je naglasio kako je za odvjetnike CCBE najvažnija organizacija EU, potvrdio se kao pravi zaštitnik odvjetničkih interesa, te postao autonomna organizacija europskog odvjetništva. Postajući punopravnom članicom CCBE-a, Komora je dokazala svoju pripadnost europskom i svjetskom odvjetništvu i to joj članstvo zasluženo pripada, rekao je Travaš. Gotovo identičnu ocjenu izrekla je i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

Naglasila je i kako je Ministarstvo pravosuđa posvećeno ostvarivanju vladavine prava sa zajamčenim pristupom pravdi i pravičnim suđenjem. Uz demokraciju, to su apsolutna načela za koje ne želimo da ostanu na razini proklamacije već ih nastojimo ostvariti, kazala je zamjenica ministra. U ostvarenju temeljnih jamstava slobode - vladavni prava, pristupu pravdi i pravičnom suđenju, Ministarstvo odvjetništvo i odvjetnike prepoznaje i uvažava kao prvu točku na kojoj se susreću ova načela kojima težimo, rekla je Artuković Kunšt.

Poručila je i da članstvom u EU hrvatska reforma pravosuđa nije dovršena, već će se ustrajati u dogradnji pravosudnog sustava, prije sveg kako bi se osigurala i ostvarila načela vladavine prava i zaštite temeljnih prava svih građana. Sudionike skupa pozdravio je i predsjednik CCBE Evangelos Tsouroulis.