c S
Dnevne novosti

Odgođeno izricanje presude Šešelju

18.09.2013 07:14 ZAGREB, 17. rujna 2013.(Hina), Izricanje nepravomoćne haške presude vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini odgođeno je na neodređeno vrijeme nakon što je sudac Frederik Harhoff izuzet zbog pristranosti iz tročlanog sudskog vijeća koje je 30. listopada trebalo objaviti presudu, objavio je u utorak Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjedavajući vijeća Jean-Claude Antonetti donio je odluku o odgodi ročišta nakon što su se tužitelji i drugi suci koji su se protivili izuzeću Harhoffa žalili na odluku o njegovu isključenju. Krajem kolovoza posebno sudsko vijeće ICTY-ja prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Harhoffa zbog njegove pristranosti.

Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno "privatno pismo" suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu "Gotovina i Markač".

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike i jasno pokazuje da Harhoff "nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine". Šešeljev zahtjev upućen je Meronu, koji se sam izuzeo iz odluke jer je bio predmet Harhoffovljeva pisma te je odluku o slučaju prepustio potpredsjedniku suda Agiusu.

Nakon odluke posebnog vijeća oglasio se i sudac Harhoff zahtjevom da mu to vijeće objasni zašto po pitanju njegova izuzeća nije uzeto u obzir i njegovo očitovanje, a tužitelji i drugi suci zatražili su reviziju odluke o isključenju.