c S
Dnevne novosti

Oporba: Izmjene Zakona o kazalištima bez promišljanja o perspektivi kazališta

18.09.2013 07:20 ZAGREB, 17. rujna 2013.(Hina), Saborska oporba ocijenila je kako se izmjenama Zakona o kazalištima pokušava riješiti trenutna kriza bez strateškog promišljanja o perspektivi kazališne djelatnosti.

Izmjene zakona, koje je predložila vlada, tijesnom je većinom (s četiri glasa za i tri protiv) podržao saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, a oporba je poručila kako je potpuno jasno da se "zakon donosi zbog smjene intendanta zagrebačkog HNK i proglašenja varaždinskog kazališta nacionalnim kazalištem". Burnu je raspravu izazvao prijedlog po kojem će, ako resorni ministar i gradonačelnik ne utvrde zajednički prijedlog u roku od sedam dana, intendanta imenovati i razriješiti vlada na prijedlog ministra.

"Prvi puta u povijesti nema tko upravljati HNK-om", ustvrdio je Vukšić imenovavši ministricu kulture Andreu Zlatar Violić glavnim krivcem no dodavši i kako je "gradonačelnik Bandić inatljiv". Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš branio je ministricu rekavši kako nije točno da ona nije bila spremna na razgovore. "Šest je poziva poslala Bandiću ali on je rekao da nema što razgovarati", poručio je Šipuš. Oporbi je uzvratio da intendantica HNK Ana Lederer nije smijenjena već joj je 1. rujna istekao ugovor o radu.

"Nedopustivo je da 1. rujna intendant ode, a da nije potpisao ugovore umjetnicima. To je diletantizam i sabotaža", rekao je Šipuš. HDZ-ov Jasen Mesić rekao je kako bi interes kazališta morao biti nadstranački, a s njim se suglasio i laburist Branko Vukšić koji je ustvrdio kako "dogovor zahtjeva širinu ali su svjetovi protagonista jako skučeni".

Šipuš je objasnio i da prijedlogom zakona varaždinski HNK dobiva status nacionalnog kazališta zbog daljeg razvoja kazališne djelatnosti u tom gradu, a u prilog kvalitete tog kazališta istaknuo je kako ono ima iznimno kvalitetan dramski repertoar "s izletima u glazbeno-scensku umjetnost".

"HNK u Varaždinu nema izvrsnost, a takva je odluka klijentelistička i donosi se samo iz osobnih interesa, no nećemo sada o imenima", poručila je kazalištarka Vitomira Lončar. Izmjene su upućene u proceduru bez pravne javne rasprave, suglasila se oporba, a sindikalci, koji su također nazočili sjednici, najavili su zbog svega i ustavnu tužbu.