c S
Dnevne novosti

Misija EU-a idući tjedan istražuje spor Madrida i Gibraltara

19.09.2013 07:08 LONDON , 18. rujna 2013.(Hina/Reuters), Europska unija poslat će idući tjedan stručnjake da istraže pogranični spor između Španjolske i Gibraltara, objavio je Foreign Office.

Stručnjaci Europske komisije posjetit će britanski prekomorski teritorij 25. rujna kako bi istražili spor između Madrida i Londona oko te granice ovo ljeto. Španjolska polaže pravo na taj teritorij, koji ima 30.000 stanovnika, a koji je prepustila Velikoj Britaniji ugovorom prije 300 godina.

Stručnjaci će izvršiti "procjenu graničnih kontrola, slobode kretanja ljudi i robe, uključujući prijevare i krijumčarenje", objavio je u utorak Foreign Office. Istražit će i španjolske pritužbe da je Gibraltar blokirao pristup španjolskim ribarskim brodovima postavivši betonske blokove u sporne vode. Gibraltar objašnjava da je umjetni greben postavio radi zaštite ribljeg fonda.

"Pozdravljamo potvrdu da će biti poslana monitoring misija", rekao je glasnogovornik Foreign Officea. Španjolska je postrožila granične kontrole tijekom ljeta kao odgovor na taj greben i zaprijetila i drugim mjerama.

Britanski premijer David Cameron osudio je prijetnju i poručio da Britanija nije spremna pregovarati o suverenitetu Gibraltara. Oporbene stranke u Španjolskoj i prvi ministar Gibraltara Fabian Picardo optužili su španjolsku vladu desnog centra da koristi taj spor kako bi skrenula pozornost birača sa slabog gospodarstva i korupcijskih skandala u vrhu vlasti.