c S
Dnevne novosti

Milanović: Centar banka financirana je na temelju preporuke HBOR-a

19.09.2013 07:16 ZAGREB, 18. rujna 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović izjavio je da je Centar banku država financirala na temelju preporuke HBOR-a, kroz modele koje je osmislila bivša vlada te da vjeruje kako nema razloga da Hrvatska narodna banka ili Državno odvjetništvo istražuju taj posao.

Milanović je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje HDZ-ova Gorana Marića koji su bili motivi ulaska države u vlasništvo posrnule Centar banke, s obzirom da namjerava privatizirati HPB. "Nema državnih banaka. Država trenutno ima vlasništvo u HPB-u koji je mala banka i ako se želi razvijati treba jakog partnera i bit će prodana onom tko ponudi najviše. Nikakve rasprodaje nema", uzvratio mu je Milanović.

Podsjetio je da je Centar banka financirana kroz fondove po modelima bivše HDZ-ove vlade, na temelju preporuke HBOR-a. "Mnogo toga je uspjelo, nešto nije uspjelo, tu je ušao i privatni kapital i to u bitno većem iznosu nego državni kapital i takve stvari će se i u buduće događati. Naprosto ne može sve uspjeti", tumači premijer. Dodao je i da će razloge utvrditi "neka istraga" HNB-a ili DORH-a, iako osobno smatra da razloga za takvu istragu nema.

"HBOR je dao pozitivno mišljenje, ja bih sada mogao ulaziti u analizu mišljenja HBOR-a. To je posao, greške se događaju. Tri uspiju, jedan ne uspije. Ako imate neke druge naznake ili neke druge indicije to nam recite", poručio je Milanović Mariću. Nezadovoljan odgovorom, Marić je ustvrdio da je cilj Vlade bio da "državnim proračunskim sredstvima i depozitima državnih tvrtki, uz suradnju sa HNB-om omogući nekolicini bogataša izvlačenje novaca prije licemjernog pokretanja stečaja".

"Cilj je bio prikrivanje istine i uloge pojedinaca u tomu, od članova uprava nadzornog odbora do direktora državnih tvrtki i HNB-a, a glavni protagonisti još uživaju u neograničenim ovlastima i privilegijama smišljajući nove financijske perverzije", rekao je Marić.