c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počeo jesensko zasjedanje

19.09.2013 07:22 ZAGREB, 18. rujna 2013.(Hina)Hrvatski sabor je, nakon dvomjesečne stanke, započeo jesensko zasjedanje, dopunom dnevnog reda sjednice, na kojem je gotovo 90 točaka.

Sabor će neprekinuto zasjedati do ustavnog roka, 15. prosinca, a očekuje se da će se dnevni red nadopuniti i novim točkama, među ostalim i prijedlogom izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, kolokvijalno zvanim 'lex Perković', koji je u fokusu hrvatske, ali i europske javnosti, i zbog kojega je Europska komisija najavila sankcije Hrvatskoj.

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora je prijedlog izmjena toga zakona, kojim je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor zatražila da se odmah ukine vremensko ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga, no on je tek na 70. mjestu, a saborska većina odbila je zahtjev zastupnice Kosor da se ta točka premijesti među prvih deset.

Nije prihvaćen ni zahtjev Klub HDZ-a da premijer Zoran Milanović svoje godišnje izvješće iznese odmah na početku sjednice, a ne tek slijedećeg tjedna, kako je predviđeno dnevnim redom. Kako je i uobičajeno, sjednica počinje aktualnim prijepodnevom, tijekom kojega će zastupnici premijeru i članovima Vlade postaviti kupno 41 pitanje.