c S
Dnevne novosti

Vlada usvojila stajalište za sastanak Vijeća EU-a - Poljoprivreda i ribarstvo

20.09.2013 07:16 ZAGREB, 19. rujna 2013.(Hina), Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice usvojila stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća Europske unije (Poljoprivreda i ribarstvo), koji će se održati 23. rujna 2013., priopćeno je iz vlade.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH.

Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor. Također, donesene su odluke o davanju ovlasti Ministarstvu gospodarstva za provedbu postupaka javne nabave. Vlada se očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članka 28. stavaka 1. i 2. i članka 30. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog.

Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda. Isto tako, očitovala se o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom članaka 26., 27., 44., 45., 46., 61., 62. i 63. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda. Vlada se također očitovala o Prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Također se predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Vlada je dala odgovor Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske na tužbu tužitelja tvrtke EVN Croatia Plin d.o.o., Zagreb, koju zastupa odvjetničko društvo Borić & Partneri d.o.o., za ocjenu zakonitosti Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za distribuciju prirodnog plina, bez visine tarifnih stavki. Istom je sudu dala odgovor na tužbu tužitelja EVN Croatia Plin d.o.o., Zagreb, koju zastupa odvjetničko društvo Borić & Partneri d.o.o., za ocjenu zakonitosti Odluke o visini tarifnih stavki u Tarifnom sustavu za opskrbu prirodnog plina, s iznimkom povlaštenih kupaca, bez visine tarifnih stavki.

Vlada je donijela odluke o osnivanju konzulata Republike Hrvatske. Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Imenovan je novi pomoćnik ministra gospodarstva Filko Cezner, koji će obavljati poslove iz nadležnosti Uprave za sustav javne nabave, s danom 1. listopada 2013. godine.

Zbog odlaska na tu dužnost, ujedno je razriješen dužnosti pomoćnika ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja, s danom 30. rujna 2013. godine. Dubravko Ponoš imenovan je članom Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Dosadašnja članica Upravnog vijeća Agencije za razvoj i obrazovanje Narcisa Manojlović razriješena je, a temeljem Zaključka Radničkog vijeća Agencije novim članom imenovan je Igor Rukljač. Član Upravnog vijeća Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija Mediteranskog akcijskog plana u Splitu Mario Obrdalj razriješen je, a nova članica je Marija Šćulac Domac.

Također, Mario Obrdalj razriješen je dužnosti predsjednika Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti te je Nenad Strizrep imenovan novim predsjednikom, kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Na osobni zahtjev, a temeljem Odluke Upravnog odbora Fonda, razriješen je i dosadašnji direktor Dinko Polić te je Sven Müller imenovan vršiteljem dužnosti, do imenovanja direktora temeljem provedenog postupka po natječaju. Razriješena je dosadašnja članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Jagoda Milidrag Šmid te je Miroslav Brzica imenovan novim članom, na prijedlog Gospodarsko socijalnog vijeća iz redova sindikata.