c S
Dnevne novosti

Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja EP-a u Saboru

20.09.2013 07:12 ZAGREB, 19. rujna 2013.(Hina), Hrvatski mirovinski sustav i politika zapošljavanja, osobito mladih, teme su koje su najviše interesirale izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta, koje je u četvrtak posjetilo kolege u Hrvatskom saboru.

Izaslanstvo EP-a sastalo se u Hrvatskom saboru sa Silvanom Hreljom, predsjednikom, i članovima saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo. To je njihov prvi posjet Hrvatskom saboru i prvi posjet jednog odbora Europskog parlamenta nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja.

Pozdravljajući europske zastupnike, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko zahvalio je na doprinosu i ulozi Europskog parlamenta u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, njegovoj potpori i pozitivnim dokumentima te otvorenosti europarlamentaraca prema suradnji s hrvatskim zastupnicima. "Europski parlament najotvorenija je demokratska institucija EU-a prema Hrvatskoj koja je dosljedno zagovarala hrvatsko članstvo u EU", kazao je.

Europski zastupnici bili su najviše zainteresirani za hrvatski mirovinski sustav i politiku zapošljavanja, osobito mladih, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj veća od 18 posto, a među mladima do 25 godina veća od 51 posto. Europski zastupnici žele se upoznati s "našim mirovinskim sustavom, svijetom rada, politikama zapošljavanja i zaštite na radu", kazao je Silvano Hrelja u izjavi za novinare nakon sastanka, dodajući kako je razmjena iskustava o tim pitanjima dragocjena za obje strane kako bi mogli uspješno razvijati tržište rada.

"Socijalna pitanja i zapošljavanje u nadležnosti su država članica i ne želimo iznositi preporuke, no možemo dati neke savjete, prenijeti iskustva drugih država članica, osobito srednje i istočne Europe", kazao je voditelj izaslanstva odbora EP-a Csaba Ory, ističući da su reforma mirovinskog sustava u svjetlu starenja stanovništva i borba protiv nezaposlenosti među mladima goruća pitanja zajednička svima.

Europski parlament, po njegovim riječima, pripremio je o tim problemima više izvješća, a osobito je angažiran u borbi protiv nezaposlenosti među mladima i naporima da im se osigura odgovarajuće obrazovanje i zauzima se da se sredstva predviđena za to u europskom proračunu počnu koristiti što prije.

Europski zastupnici sastat će se tijekom dana s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata, a u petak ih očekuju sastanci s Milankom Opačić, potpredsjednicom vlade i ministricom socijalne politike i mladih, i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem.

Sastat će se također s predstavnicima civilnog društva, posjetiti Hrvatski zavod za zapošljavanje, gdje će se upoznati s provedbom Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala za razdoblje 2012-2013", sufinanciranog ih Europskog socijalnog fonda, zatim će posjetiti jedan projekt koji je financirala Europska unija te se sastati i s pomoćnikom ministrice za vanjske i europske poslove Hrvojem Marušićem.