c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o zadrugama

20.09.2013 07:24 ZAGREB, 19. rujna 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje će nastaviti raspravom o izmjenama Zakona o zadrugama kojima je cilj poboljšati postojeća rješenja te stvoriti okvir za daljnji razvoj zadruga i zadružnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Zakon daje definiciju zadruge kojom se ističu njene specifičnosti po kojima se zadruga razlikuje od drugih društava, a ugrađene su i opisane zadružne vrijednosti i načela na kojima se zadruga temelji.

Želi se, uvažavajući posebnosti zadruga, omogućiti zadrugama odgovarajući pravni okvir za njihov rad i aktivnosti kojima se ostvaruju potrebe i interesi članova. U posebnim odredbama zakona utvrđene su posebnosti pojedinih vrsta zadruga čime prestaje potreba za donošenjem posebnih propisa za te zadruge.

Zakonom bi se trebalo osigurati redovito funkcioniranje Hrvatskog saveza zadruga kao krovne institucije zadruga. Određuju se javne ovlasti Hrvatskog saveza zadruga te se utvrđuje da će potvrde, uvjerenja i druge isprave koje će taj Savez izdavati u okviru javnih ovlasti imati svojstvo javnih isprava.

U Hrvatskoj ima više od tisuću zadruga u kojima radi više od 20 tisuća ljudi. To je malo i stoga zakonska regulativa treba biti stimulativna kako bi se održalo zadrugarstvo koje u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 140 godina, poručuju iz Vlade.