c S
Dnevne novosti

Sabor: Leasing društvima registriranim u EU jednaki uvjeti kao i onima u Hrvatskoj

20.09.2013 07:20 ZAGREB, 19. rujna 2013.(Hina)Leasing društvima registriranima u državama članicama EU-a koja će poslovati u Hrvatskoj, neposredno ili putem podružnice izjednačavaju se uvjeti poslovanja s društvima registriranim u Hrvatskoj, izvijestio je zamjenik ministra financija Boris Lalovac u kratkoj saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o leasingu.

Prijedlogom su, pojasnio je, dodatno razrađene odredbe vezane uz sustav upravljanja, kao i nadzor nad leasing društvima, a definirana je i strategija upravljanja rizicima. Leasing društva u godinama krize značajno su smanjili svoju aktivnost, kazao je navodeći primjerice kako je ukupna imovina svih leasing društava 2009. iznosila 33,6 milijardi kuna, a krajem 2012. godine 20,9 milijardi kuna.

Sustav upravljanja rizicima morat će imati strategiju i politiku i mjere, a također će morati imati i internu reviziju i unutarnju kontrolu“, rekla je SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš. Zastupnicu HDZ-a Đurđicu Sumrak (HDZ) zanimalo je hoće li predloženi zakon pomoći Vladi u nabavi 271 automobila i nije li indikativno što upravo nakon takve vladine odluke o tom zakonu raspravlja Hrvatski sabor, što je Lalovac opovrgnuo odgovorivši kako je „riječ o koincidenciji“.

Zastupnici su kasno večeras kratko raspravili i zakonske prijedloge o provedbi uredbi EU o europskim fondovima poduzetničkog kapitala i socijalnog poduzetništva.