c S
Dnevne novosti

Odbor za zakonodavstvo 'za' promjenu Ustava

23.09.2013 07:24 ZAGREB, 20. rujna 2013.(Hina), Saborski Odbor za zakonodavstvo izglasovao je odluku o pristupanju promjenama Ustava RH kojima se želi ukinuti zastara za politička ubojstva, a koje je predložilo 46 zastupnika vladajuće koalicije.

Prvi pokušaj donošenja odluke u utorak je propao jer Odbor nije imao kvorum, pa je samo proveo raspravu. Za odluku su glasovali SDP-ovi članovi Odbora, te Nedžad Hodžić (manjine), dok je laburist Nenad Pleše bio suzdržan.

HNS-ov Srđan Gjurković je na putu, ispričao se, rekla je predsjednica Odbora Ingrid Antičević Marinović. HNS se ranije protivio izmjenama Ustava tvrdeći da se zastara može ukinuti i na drugi način.

Na sjednici nije bilo HDZ-ovih članova Odbora, no član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik te stranke Gordan Jandroković je ranije izjavio da HDZ neće pristati na ustavne promjene, ako se odmah ne udovolji zahtjevima Europske komisije, izmjeni tzv. lex Perković i u potpunosti primjeni europski uhidbeni nalog.

"Nema rasprave o izmjeni Ustava dok se ne promijeni i u potpunosti primjeni lex. Perković. To može samo sanjati Zoran Milanović i cijeli SDP koji iza njega stoji", poručio je Jandroković.