c S
Dnevne novosti

Pregovarač: Turska nikada neće ući u EU

23.09.2013 07:10 ISTANBUL, 22. rujna 2013.(Hina/Reuters), Turska vjerojatno nikada neće ući u Europsku uniju zbog predrasuda koje imaju neke zemlje članice, ocijenio je turski ministar za odnose s EU i glavni pregovarač Egemen Bagis u izjavi koju prenosi britanski Telegraph.

Turska će vjerojatnije pregovarati o posebnom pristupu europskom tržištu, kao što je to na primjer napravila Norveška, rekao je Bagis. On je rekao da njegova zemlja trpi zbog predrasuda što se pokazuje i na njenom putu ka EU kao i na nedavnom neuspjehu pri kandidaturi za Olimpijske igre.

Turska je 1964. potpisala dogovor s tadašnjim EEZ-om, prijavila se za članstvo 1987., a 1999. priznata je kao zemlja kandidat. U prosincu 2004., najavljeni su pregovori o članstvu s Turskom koji su započeli 3. listopada 2005. Zatvoreno je samo samo jedno od 13 otvorenih poglavlja pregovora a od 20 preostalih poglavlja, njih 17 su blokirale države EU.

Njemačka i Francuska su najglasnije izražavale zabrinutost oko integracije Turske u EU. Njemački je ministar financija Wolfgagn Scaeuble u srpnju otvoreno rekao da Turska nije dio Europe.