c S
Dnevne novosti

Googleov portal s ustavima cijelog svijeta

24.09.2013 07:12 NEW YORK, 23. rujna 2013.(Hina/AFP), Internetski div Google predstavio je u ponedjeljak u New Yorku novi portal koji nudi ustave cijelog svijeta u cilju pomoći, posebice zemljama u političkoj tranziciji.

"Željeli smo okupiti i organizirati on line ustave, učiniti ih pristupačnim na univerzalni način i korisnim vladama koje se nađu u ustavnom postupku", objasnio je Jared Cohen, direktor Google Ideas, predstavljajući stranicu www.constitueproject.org u New Yorku, gdje se ovog tjedna održava opća skupština UN-a.

Inicijativa koju podržava američko-britanski sveučilišni program pod nazivom "Komparativni projekt ustava" omogućava pristup svim ustavima koji su bili na snazi u pojedinoj zemlji do rujna 2013. Obuhvaća više od 350 tematskih ulaza kako bi se olakšala usporedba nekih pitanja, primjerice prava manjina ili financiranje izbornih kampanja.

Slljedeći korak bit će učiniti portal pristupačnim na šest jezika UN-a (engleski, francuski, španjolski, ruski, arapski i kineski). Jedan od ciljeva Googlea je olakšati izradu ustava zemalja koje izlaze iz političke krize ili oružanog sukoba. "Ti ustavi i ti vladini dokumenti važna su prilika za te zemlje", istaknuo je Cohen.