c S
Dnevne novosti

Hrvatska zajedno s još osam članica EU traži dodatnu zaštitu proizvođača duhana

24.09.2013 07:16 BRUXELLES, 23. rujna 2013.(Hina), Hrvatska je zajedno s još osam zemalja članica EU-a potpisala deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana, čiji bi interesi mogli biti ugroženi novom direktivom o duhanskim proizvodima.

"Moramo voditi računa o proizvođačima duhana u Hrvatskoj. To je gotovo 1.300 obiteljskih gospodarstava u dvije županije, koje na skoro šest tisuća hektara uzgajaju duhan, a još oko deset tisuća ljudi radi sezonski u tom sektoru", rekao je u ponedjeljak hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji sudjeluje na sastanku Vijeća za poljoprivredu u Bruxellesu.

Na rubu sastanka Vijeća sastali su se na inicijativu Italije ministri poljoprivrede Hrvatske, Bugarske, Španjolske, Grčke, Portugala, Mađarske, Rumunjske i Poljske. Oni su na tom sastanku donijeli zajedničku deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana. U Europskoj uniji trenutačno je u postupku donošenja nova direktiva o označavanju i pakiranju.

Njome bi se između ostaloga trebalo zabraniti proizvodnju aromatiziranih i "slim" cigareta kako bi se smanjila atraktivnost duhanskih proizvoda za mlade. Ministar Jakovina je istaknuo da se borba protiv pušenja najbolje može voditi edukacijom i podizanjem svijesti o štetnosti pušenja.

"Koliki će postotak površine kutije cigarete biti prekriven upozoravajućom slikom i porukom neće biti presudno. Mislim da to neće odagnati prave pušače, stoga je važnija edukacija", rekao je ministar.