c S
Dnevne novosti

Mrsić: isplata mirovina nije upitna

24.09.2013 07:22 OSIJEK, 23. rujna 2013.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u Osijeku izjavio kako isplata mirovina nije upitna a mirovine će se, kako je rekao, usklađivati i iduće godine.

Ministar Mrsić je u Osijeku predstavljao izmjene Zakona o radu. Na novinarski upit je li zbog smanjenja kreditnog rejtinga države upitna isplata mirovina ili je moguće njihovo smanjivanje rekao je "da će se mirovine isplaćivati na vrijeme",i da "ne treba zbog političkih razloga strašiti umirovljenike"a mirovine će se, kako je kazao, usklađivati i iduće godine. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u Osijeku kako izmjene Zakona o radu primarno imaju za cilj sigurnost radnika, koji, kao slabija karika na tržištu rada, trebaju biti zaštićeni te im omogućiti lakše i brže zapošljavanje.

Na predstavljanju zakonskih izmjena u osječkoj Županijskoj komori Mrsić je kazao kako se zakonskim izmjenama želi i poslodavcima omogućiti bolje prilagođavanje tržištu rada, lakše restrukturiranje te da kvalitetnije odgovore na krizu, i ostale izazove. Dodao je kako se dogovaranje plaće između radnika i poslodavca želi vratiti u ugovorni odnos, odnosno da se plaća može definirati samo ugovorom o radu, a ne nekim drugim instrumentom.

Postoji problem što ako radnik ne pristane na smanjivanje plaće, zbog poteškoća u poslovanju tvrtke, i tu želimo imati odgovor pravnih stručnjaka, na koji način to razriješiti, jer ne želimo da to bude instrument kojim bi poslodavci ucjenjivali radnike, poručio je ministar Mrsić. Govoreći o pitanju preraspodjele radnog vremena, koja se u javnosti smatra spornom, Mrsić je kazao kako ona već postoji u turizmu i graditeljstvu, gdje se, tijekom sezone, radi i po 60 sati tjedno, a izvan sezone prosječno 40 sati tjedno.

Ovim izmjenama želimo omogućiti i drugima, koji imaju potrebe, da u nekom vremenskom razdoblju rade više sati nego što je zakonski maksimum, ali i da se radnicima plati prekovremeni rad pa ne stoje tvrdnje nekih sindikata da će radnici biti izrabljivani, ocijenio je Mrsić.

Kako je naglasio, Državni će inspektorat dobiti puno šire ovlasti, a jedna od njih će biti i kontrola radnog vremena u tvrtkama. Istaknuo je kako intencija zakonskih izmjena "nije lakše otpuštanje radnika, nego lakša pokretljivost radne snage", pa se predlažu mjere kao što su rad za više poslodavaca i na izdvojenom radnom mjestu te rad kod kuće.