c S
Dnevne novosti

Sabor: razgovor s potencijalnim povjerenicima za informiranje

24.09.2013 07:08 ZAGREB, 23. rujna 2013.(Hina), Saborski odbori za Ustav i za medije zajednički su razgovarali sa sedam kandidata za prvog povjerenika informiranje, a tko će ući u uži krug, odnosno čija će imena biti u konačnici predložena Hrvatskom saboru trebalo ni se znati uskoro.

Prvo će se sastati Odbor za medije koji će dati neobvezujuće mišljenje o najmanje dva kandidata, potom slijedi sjednica Odbora za Ustav koji utvrđuje konačan prijedlog s najmanje dva imena i šalje ga prema Saboru koji na kraju odlučuje. Članovi dvaju odbora razgovarali su s novinarkama Anom Raić Knežević iz Novog lista, Sandrom Križanec s HRT-a i Gordanom Grbić, svojedobno i SDP-ovom saborskom zastupnicom i glasnogovornicom te stranke.

Na pitanja su odgovarali i politolog Dubravko Marić iz REGOS-a, pravna savjetnica AZOP-a Miriam Lazić, savjetnica u jednom od ureda Predsjednika Republike Ana Subotić, te docentica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Anamarija Musa. Kad je gotovo rutinsko "saslušanje" bilo gotovo Davorin Mlakar (HDZ) pobunio se jer je dobio anonimni dopis kojim se želi diskreditirati jednu od kandidatkinja, a zbog navodnog sukoba interesa. Riječ je o Anamariji Musi, i to jer je bila članica radne skupine za izradu Zakona o pravu na pristup informacijama.

Zašto ste nam podijelili nepotpisani dopis, pitao je Mlakar predsjednika Odbora za Ustav Peđu Grbina (SDP), a naknadno novinarima protumačio da je navode iz dopisa trebalo istražiti ili ga ne dijeliti članovima Odbora. Profesionalni izazov, posjedovanje znanja i sposobnosti koju traži funkcija povjerenice za informiranje, motivi su kojima se Musa rukovodila u kandidaturi. Kaže da na političke pritiske iz Banskih dvora i sa Pantovčaka ne bi pristala, odnosno da bi u takvim slučajevima zahvalila na dužnosti.

Dubravko Marić ističe važnost edukacije, a na upit kako shvaća test javnog interesa odgovara da nije pravnik, pa ne može konkretno odgovoriti. Bio je član HDZ-a. Članstvo u SDP-u teret je s kojim se dugo nosim, kaže Gordana Grbić, te navodi kako članica te stranke nije od 1999. godine. Svjetonazorski ću uvijek biti na toj strani, kaže Grbić i dodaje kako ima onih koji nisu članovi stranaka, a bliži su im od onih koji su formalno u članstvu. Znanje i iskustvo, dugogodišnji rad, te činjenica da "ne može prikočiti", njezini su motivi.

Izabere li je Sabor za povjerenicu, Miriam Lazić kaže da će se zauzimati za potpunu, odnosno "XXL transparentnost", te da će napraviti "crnu listu" onih koji uporno odbijaju dati javnosti informacije. Sandra Križanec prvo je rekla kako bi za davanje informacija koristila medije koji nisu pristrani, no na traženje da to pojasni nije dala jasan odgovor kako bi utvrdila nečiju (ne)pristranost.

Novinari će se u potrazi za informacijama snaći, problem je s građanima, njima treba pomoći, smatra Ana Raić Knežević. O objavi vijesti o bolesti predsjednika Tuđmana nisu odlučivali djelatnici odjela za informiranje Ureda Predsjednika u kojem sam tada radila, danas bi mogli razgovarati je li to bilo najdemokratskije, odgovorila je Ana Subotić.