c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: Mediji i EU fondovi

25.09.2013 07:14 ZAGREB, 24. rujna 2013.(Hina), O fondovima i programima Europske unije 51 posto hrvatskih građana je slabo ili vrlo slabo informirano, a tek 13 posto dobro ili vrlo dobro, podatci su istraživanja predstavljeni na večerašnjem okruglom stolu "Mediji i EU fondovi: Kako unaprijediti kvalitetu javne rasprave i informiranja o EU fondovima?".

Skup održan u Europskom domu, organizirali su Akademija za politički razvoj, konzultantska kuća Razbor i časopis Banka kako bi potaknuli kvalitetnu diskusiju o značenju fondova EU za uspješnije provođenje javnih politika u Hrvatskoj. Također su, kako je rečeno, nastojali pomaknuti javni diskurs s rasprava o iznosima i statistici iskorištenih sredstava na kritičko promišljanje i dijalog o ciljevima i društvenoj koristi koje bi uz pomoć EU fondova valjalo ostvariti.

Glasnogovornica Ministarstva regionalno razvoja i EU fondova Ljubica Vuko izvijestila je kako građani informacije mogu dobiti na web portalu www.strukturnifondovi.hr a Ministarstvo pruža tehničku pomoć oko pripreme dokumentacije za apliciranje. Podsjetila je da su također provodili edukaciju kroz regionalne dane EU fondova, kroz koju je prošlo više od 1500 osoba. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka s tim u vezi istaknuo je kako su organizirali edukaciju i za novinare o EU fondovima. Jer, kazao je, u novinarskom radu izgubili su se sektori pa novinari sad rade vrlo različite teme i sve je manje mogućnosti za posvećivanje isključivo temi europskih fondova.

To je potvrdio novinar RTL-a Hrvoje Krešić, dodavši kako novinari zbog ubrzanog tempa nisu u mogućnosti posvetiti se dovoljno EU fondovima, a problem je, drži, i needuciranost novinara i urednika te neprepoznavanje tema. Komunikologinja Mirela Španjol Marković ocijenila je kako se mediji uglavnom bave senzacijama, pa građani nisu dovoljno informirani o EU fondovima, iako ih zanima ta problematika. Nije stvorena ni komunikacijska strategija i razumljiva terminologija niti je jasno koji je interes medija za praćenje te problematike.

Ocijenila je i kako europske fondove neki doživljavaju kao kamion pun novca koji treba što prije zgrabiti, a da pri tome malo tko zna kako to učiniti. Ujedno je izrazila zadovoljstvo što u raspravi niti jednom nije spomenut "lex Perković", iako ima posredne veze s EU fondovima. Urednik časopisa Banka, Željko Ivanković, ustvrdio je da je novac koji se može dobiti iz EU fondova, u najvećoj mjeri je za državu, a ne za "zavrtiti" biznis koji je Hrvatskoj potreban, navevši primjer sanacije smetlišta. Također je rekao kako je potrebno definirati ciljeve djelovanja je li to informacija, promocija ili edukacija.