c S
Dnevne novosti

Sabor o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava

25.09.2013 07:24 ZAGREB, 24. rujna 2013.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kojima Vlada predlaže pripajanje Državnog ureda za trgovinsku politiku Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

U Banskim dvorima kažu kako će pripajanje tog ureda omogućiti kadrovsko jačanje Ministarstva, nužno s obzirom na projekt gospodarske diplomacije i planiranu zadaću koordiniranja radne skupine za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva, koje je Ministarstvo dužno implementirati tijekom ove godine. Ističu kako je u dosadašnjoj praksi uočena sinergija rada Ministarstva i navedenog ureda, ali i preklapanje nadležnosti u nizu područja.

To se prije svega odnosi na djelovanje u sferi bilateralnih gospodarskih odnosa, promicanje i štićenje hrvatskih trgovinskih odnosa, koordinaciju sustava nadzora izvoza robe s dvojnom namjenom, usklađivanje multilateralnih ekonomskih politika, sudjelovanje u multilateralnim trgovinskim pregovorima te aktivnosti vezane uz druge multilateralne gospodarske organizacije.

Zakonske izmjene predviđaju i usklađivanje djelokruga Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, sukladno nadležnosti tog ureda utvrđenom Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.