c S
Dnevne novosti

Premijer podnio Saboru izvješće o stanju u društvu

25.09.2013 07:22 ZAGREB, 24. rujna 2013.(Hina), Premijer Zoran Milanović Hrvatskome saboru je po prvi puta podnio godišnje Vladino izvješće o stanju u društvu u kojem je kao glavne smjerove Vladinih aktivnosti za izlazak iz krize naznačio uvođenje reda, konsolidaciju državnih financija, restrukturiranje i racionalizaciju državnog i javnog sektora, te donošenje mjera za oporavak i novi rast gospodarstva.

"Sva četiri pravca su gotovo jednako važna, jer samo pozitivni rezultati na sva četiri pravca i na njihovim rukavcima mogu uroditi boljim standardom naših građana i uređenim državnim financijama", istaknuo je premijer. Naglasio je kako je Vlada svjesna da vjerojatno postoje ekonomske metode koje bi brže pokazale rezultate, ali i da ne može provoditi politiku u koju ne vjeruje. "Ne vjerujemo u rizične monetarne eksperimente, ne vjerujemo onima koji misle da ne trebamo vraćati kredite, ne vjerujemo prorocima koji govore da bi svi naši problemi bili riješeni kad bismo otpustili nekoliko desetaka tisuća ljudi zaposlenih u državnoj upravi. Naše je načelno opredjeljenje da proces nužnih reformi ide ukorak s oporavkom i rastom privatnog gospodarskog sektora, te sa sređivanjem teškog stanja javnih financija", rekao je.

Milanović je ustvrdio da je loša gospodarska situacija u Hrvatskoj "rezultat višegodišnje neodgovornosti HDZ-ovih Vlada". Naglasio je da se Vlada "do razumne granice" bori za očuvanje svakog radnog mjesta u privatnom i javnom sektoru, ali je za izlazak iz državne zaduženosti bila nužna reforma radnog zakonodavstva. Rekao je i kako Vlada želi razgovarati o očuvanju i povećanju radničkih prava i o daljnjem poreznom rasterećenju građana i poduzetnika. "Ali, dok se hrvemo s proračunskim deficitom i enormnim kreditnim obvezama, neki zahtjevi za povećanjem ili zadržavanjem materijalnih prava jednostavno nisu realni", ocijenio je. Naglasio je da pritom neće doći u pitanje razina socijalnih prava, isplata radničkih i invalidskih mirovina ni braniteljska prava.Hrvatska ne traži darove, traži da je se poštuje Premijer je u svome govoru naglasio i da Hrvatska nikome ništa ne duguje za ulazak u Europsku uniju.

Hrvatskoj, kazao je, nitko ništa nije poklonio, niti traži da joj netko nešto daruje. "Tražimo, međutim, da nas se poštuje. Tražimo da se uvažavaju naša prava, naši napori i stavovi", rekao je. Najavio je da će se mijenjati Ustav i da će se zastara ukinuti za sva teška ubojstva, a ne samo za politički motivirana, kako je ranije najavljivano. Ponovio je da pokušaj vremenskog ograničavanja u Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. lex. Perković, nije bio motiviran zaštitom počinitelja zločina. "Naš jedini motiv bio je da zaštitimo branitelje od mogućih kaznenih postupaka u nekoj od zemalja EU", rekao je. Milanović tvrdi da zbog takvog pristupa Hrvatska neće biti ni na koji način oštećena ili sankcionirana te najavljuje da će pokrenuti raspravu u Europi i ukazati na neravnopravnost država članica u pravosudnoj suradnji - oni koji na to pristaju, pristaju da njihova zemlja bude tretirana kao zemlja drugog reda.

Osvrnuo se i na postavljanje dvojezičnih natpisa na državne institucije u Vukovaru. Provodimo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, vjerujemo u taj zakon, jer taj zakon i takva praksa Hrvatsku čine malo boljim i malo sretnijim mjestom, rekao je.Premijerov govor jednodušno podržali klubovi većine, oporba razočarana Saborska oporba ostala je razočarana izvješćem premijera Milanovića od kojeg su, kažu, očekivali da će ponuditi konkretne mjere za gospodarski oporavak Hrvatske. "Od premijera smo očekivali da će ukazati na realne probleme i ponuditi rješenja, no dobili smo red optužbi na račun prethodnika, red iluzija i obećanja", komentirao je Tomislav Karamarko (HDZ). Ustvrdio je da Hrvatskom vlada depresija, beznađe i besperspektivnost te da se gospodarska kriza produbljuje, dok se u zemljama u okruženju vide znakovi oporavka, za što krivca vidi u aktualnoj vlasti.

Laburisti, pak, Vladu prozivaju da je odustala od svih najavljenih reformi, da je povećala manjak u državnoj blagajni, nije pokrenula investicije i zaštitila građane od grabežljivih banaka. Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor poručila je kako bi "bilo dobro da smo govor predsjednika vlade čuli negdje u prvoj godini mandata". Premijeru je poručila kako je netočna njegova tvrdnja da su u državi zatekli nered. "Da je Milanovićeva vlada nasljedila nered mi pregovore ne bismo završili", kazala je. Drugačiji stav iznijeli su vladajući. "Vladu karakterizira hrabrost da se nosi s problemima i sigurno je se ne može karakterizirati kao vladu koja teži za jeftinom popularnošću", ocijenio je u ime Kluba SDP-a Josip Kregar. Izvješće je ocijenio vrlo dobrim naglasivši kako ono ne razbuktava osjećaje i emocije te je bogato podacima i najavama. Ne može se, kazao je, ignorirati da kriza nije nastala za razdoblja aktualne vlade. Da se vlada svojski trudi, složio se i HNS-ov zastupnik Jozo Radoš, rekavši kako njegova stranka podržava sve najave posebno iz smjernica gospodarske politike, prodaju većinskih udjela u CO i HPB-u, monetizaciju autocesta i privatizaciju zračnog prostora. Mišljenja je i kako je nezaposlenost mladih temeljno pitanje kojem se treba posvetiti.

Silvano Hrelja iz HSU-a rekao je kako će izvješće svakako podržati, no imat će neke ograde vezane za mirovine i mirovinski sustav. Zastupnici nacionalnih manjina ustvrdili su da se u Hrvatskoj u pitanje dovode temeljne ustavne vrednote, pohvalili su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, ali i upozorili na "opstrukcije" u primjeni odredbi Ustavnog zakona koje se tiču zapošljavanja manjina. Milanović: volio bih da je oporba iznijela konkretne ideje izlaska iz krize Premijer Milanović u zaključnom je obraćanju rekao da je zadovoljan današnjom saborskom raspravom o Vladinu godišnjem izvješću i poručio kako bi volio da je oporba, osim kritika, iznijela i konkretne ideje kako izaći iz krize.

"S obzirom da sam najveći dio svog govora posvetio gospodarstvu i financijama, očekivao sam da to bude naglasak i u govorima predstavnika opozicije. Pozorno sam slušao, ali toga nije bilo. Nisam čuo ni jedan konkretan savjet što učiniti, samo što ne valja i što ne učiniti. Tako se ne može voditi unutarnja i vanjska politika", spočitnuo je premijer oporbi. Kazao je, međutim, da mu je i rasprava onih koji ne podržavaju Vladu pomogla, jer je pojasnila stavove političkih grupacija u Saboru. "Volio bih da sam čuo bilo kakve konkretne ideje, planove što činiti, jer mi činimo i u tome katkad i griješimo, to se događa, ali radimo i mijenjamo zemlju. Donosimo promjene, koji puta prežustro i pregrubo za nekoga, ali nema stajanja na mjestu", poručio je premijer.

Josipović: premijer je dobro detektirao probleme Predsjednik Republike Ivo Josipović drži da je premijer Milanović u svom govoru dobro detektirao sve probleme koji postoje u društvu i dao naznake kako ih vlada namjerava riješiti. "Riječ je o kompleksnom govoru koji je ozbiljan i sadržajan i koji zavređuje raspravu", rekao je Josipović u New Yorku novinarima uoči sudjelovanja na početku zasjedanja Opće skupštine UN-a . "Mislim da je premijer dobro detektirao sve probleme koji postoje u društvu, dao je naznake kako vlada namjerava riješiti te probleme i ja samo mogu poželjeti da vlada tako zaista i učini", naglasio je Josipović.