c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjene Zakona o kazalištima

26.09.2013 07:22 ZAGREB, 25. rujna 2013.(Hina), Saborska je oporba pozvala Vladu da povuče prijedlog da se varaždinskom kazalištu dodijeli titula nacionalnog kazališta, ocijenivši da bi isti status, u tom slučaju, trebalo dobiti i virovitičko, šibensko, te kazalište Marina Držića iz Dubrovnika.

"Predlažući da kazalište u Varaždinu dobije titulu HNK otvorili ste Pandorinu kutiju. Ako ijedno kazalište u Hrvatskoj treba dobiti taj status onda je to u svakom slučaju dubrovačko kazalište, koje ima najdulju tradiciju", rekao je HDZ-ov zastupnik Frano Matušić. Njegov stranački kolega Josip Đakić traži isti status i za kazalište u Virovitici. "Oba imaju jednaku vrijednost i jednako ste im srezali novac", obrazložio je Đakić. U obranu varaždinskog kazališta stala je HNS-ova zastupnica Natalija Martinčević.

"Ovim zakonom varaždinsko kazalište konačno dobiva status koji zaslužuje", rekla je Martinčević, koja je optužila direktoricu Male scene Vitomiru Lončar da "javno iznosi jednu neistinu za drugom i omalovažava Varaždin i varaždinsko kazalište". Prijedlogom izmjena Zakona o kazalištima Vlada je predvidjela i da intendanta zagrebačkog HNK, ako se u sedam dana ne postigne dogovor sa zagrebačkim gradonačelnikom, imenuje ili razrješava Vlada na prijedlog ministra kulture.

Tu su odredbu oporbeni zastupnici protumačili kao pokušaj rješavanja krize upravljanja u zagrebačkom HNK, budući da se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne uspijevaju dogovoriti oko izbora novog intendanta. "Za krizu u Zagrebu nije kriv ni Milan Bandić niti umjetnici, nego ministrica koja želi provesti kadrovsko rješenje koje njoj odgovara", ustvrdio je Matušić. Podsjetio je kako se i ranije događalo da ministar kulture nije bio suglasan s izborom intendanta, primjerice u splitskom HNK, ali to nije dovelo do krize upravljanja.

"Apeliram na Ministarstvo kulture - ne dolazite više pred Sabor sa zakonima kojima se reguliraju kadrovska pitanja po stranačkom ključu, nego sa zakonima koji će unaprijediti sustav", poručio je Matušić. Upozorio je da predloženi zakon Gradu Zagrebu ostavlja obvezu financiranja HNK te ocijenio da "nema razloga da mu ne ostane i obveza dogovaranja čelne osobe". Igor Kolman (HNS) uvjeren je, međutim, da upravo "pat pozicija" oko imenovanja intendanta zagrebačkog HNK dokazuje da zakon nije dobar pa ga treba promijeniti.

"Ovdje nije riječ o osobnom sukobu, nego o činjenici da u dva mandata intendantice nije napravljeno apsolutno ništa u razvoju i pozicioniranju HNK Zagreb, a program koji je ponudila za treći mandat nije dao naslutiti da će se išta promijeniti", ustvrdio je Kolman. Naglasio je da u tom slučaju nije riječ o smjeni, nego o isteku mandata intendantice Ane Lederer koja, tvrdi on, ne može biti imenovana za vršiteljicu dužnosti, jer nije zaposlenica HNK.

Na njegovo je izlaganje reagirala Sunčana Glavak (HDZ), upozorivši kako zakon ne propisuje da v.d. intendanta HNK mora biti zaposlenik tog kazališta. Raspravu o izmjenama Zakona o kazalištima Sabor će nastaviti. "Obavijest svima koji nas proglašavaju neradnicima - mi smo danas radili 11 sati. Ne znam koliko su oni radili, ali mi smo umorni i raspravu ćemo nastaviti sutra", poručio je predsjedavajući Nenad Stazić.