c S
Dnevne novosti

Predstavljen EU projekt ARISE za razvoj napredne tehnologije i gospodarstva

26.09.2013 07:14 ZAGREB, 25. rujna 2013.(Hina), Razmjena iskustava i rezultata između znanosti, industrije i poduzetništva ključna je u povezivanju industrije i obrazovnog sustava kao temelja gospodarskog razvoja i ujedno jedini put napretka prema općem boljitku svake zemlje, rečeno je danas u Zagrebu na predstavljanju EU projekta ARISE kojemu je cilj tijekom dvije godine u Hrvatskoj, kao prvoj u regiji, razvijati tehnologije kakvih dosad nije bilo ni u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama.

Projekt puna imena "ARISE – Napredna istraživanja, inovacije i transfer tehnologije u inženjerstvu površina" vrijedan je više od 4,9 milijuna kuna (oko 658 tisuća eura), a financira se iz nepovratnih sredstava EU Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, Faza II. Nositelj projekta je Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s gospodarstvom (stručnim suradnicima iz tvrtki Končar alati, Elektro-Kontakt i Lipovica) te s partnerima iz Slavonskog Broda (Strojarski fakultet), Rijeke (Tehnički fakultet) i Ljubljane (Inštitut za kovinske materiale in tehnologije).

Dekan FSB-a Ivan Juraga kazao je da će ovim projektom Hrvatska dobiti moderni uređaj koji predstavlja dodatan iskorak i povezivanje s industrijom i gospodarstvom. Istaknuo je kako je to jedan od ukupno četiri projekta koje je fakultet dosad potpisao, a preostali se odnose na područja obnovljivih izvora energije, brze proizvodnje, te proračuna i održavanja zahtjevnih konstrukcija, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura. "FSB ima takve temelje da se može razvijati u raznim pravcima", kazao je Juraga, napomenuvši da se jedna od temeljnih poruka Europske unije odnosi na važnost inovacija i edukacije radi ostvarivanja novih vrijednosti. Nastoje se smanjiti i barijere između znanosti i birokracije, a u toj razmjeni iskustava i rezultata svi dobivamo, poručio je.

Do 9. travnja 2015. ARISE će razviti tehničku infrastrukturu u Hrvatskoj za razvoj i primjenu površinskih slojeva novom PACVD (Plazmom potpomognuto kemijsko prevlačenje iz parne faze) tehnologijom. Hrvatska će tim projektom dobiti novi PACVD uređaj, čime će se unaprijediti rad i nastava hrvatskih fakulteta te uspostaviti značajnija suradnja s gospodarstvom. Projekt je predstavio voditelj Franjo Cajner s FSB-a naglasivši da je riječ o vrhunskoj modernoj tehnologiji koja se ističe velikom ekonomičnošću i pouzdanošću procesa, čak i za masivne predmete kompliciranog oblika.

Projekt će se provesti kroz tri faze. Prva je opremanje Laboratorija za toplinsku obradu FSB-a, koji će dobiti novi PACVD uređaj vrijedan više od 400 tisuća eura. Slijede laboratorijska ispitivanja i testiranje prototipova alata, a posljednje će biti održane tri stručne radionice iz područja inženjerstva u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Rijeci, koje će poslužiti za edukaciju. Sve će to pridonijeti rastu konkurentnosti domaćih proizvođača na svjetskom tržištu.

Širi je cilj učvrstiti Hrvatsku na poziciji vodeće zemlje u regiji po pitanju znanstvenog i gospodarskog napretka u području inženjerstva površina, a zajednički cilj svih dionika stvaranje novih inovativnih slojeva, povišenje razine znanstveno-istraživačkog rada i generiranje rješenja s primjenom u industriji.

Projekt koordinira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a provodi ugovorno tijelo, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Ivana Roić Ivček iz Odjela za pripremu i provedbu projekata EU-a Uprave za znanost i tehnologiju MZOS-a napomenula je da je taj projekt jedan od ukupno 19 projekata koje su u sklopu Fonda za ulaganje u znanost i inovacije, Faza II potpisala hrvatska visoka učilišta i javne znanstvene organizacije. "Riječ je o projektima ukupne vrijednosti veće od 11 milijuna eura, kod kojih je prepoznata mogućnost doprinosa hrvatskom gospodarstvu kroz razvoj novih tehnologija i inovacija", kazala je Roić Ivček.

O povezanosti industrije i znanosti govorio je Marijan Prša iz tvrtke Končar alati i naglasio kako je riječ o izuzetno važnom projektu za hrvatsku privredu i industriju. "Kao tvrtka koja je već godinama prisutna na europskom tržištu, gdje radimo za renomirane svjetske kompanije, mi smo partneri koji će te kapacitete u idućim godinama sigurno koristiti", kazao je Prša.

Inženjerstvo površina je znanstveno-tehnička disciplina koja se bavi proizvodnjom, ispitivanjem i primjenom površinskih slojeva korištenjem različitih tradicionalnih i inovativnih površinskih postupaka kako bi se modifikacijom proizveo sustav koji će imati znatno bolja svojstva i veću trajnost. Dosad je u Hrvatskoj bilo relativno ograničeno na neke tradicionalne postupke, a osim što se tim projektom okuplja mreža suradnika iz gospodarskog sektora i partnera iz znanstveno-istraživačkih institucija, važno je i to da sva stečena oprema, znanja i široka mreža kontakata nakon završetka programa ostaju u službi FSB-a.