c S
Dnevne novosti

Oporba: Zakonom se želi "riješiti" zagrebačko i varaždinsko kazalište

27.09.2013 07:16 ZAGREB, 26. rujna 2013.(Hina), Saborska oporba je u nastavku rasprave o izmjenama Zakona o kazalištima bila jednodušna u ocjeni kako se one donose samo zbog rješenja krize u zagrebačkom HNK i proglašenja varaždinskog kazališta nacionalnim kazalištem.

"Dugo nije bilo izmjena Zakona o kazalištima jer je SDP mislio kako će dobiti gradonačelnika u Zagrebu, no Bandić im je pomrsio račune", ustvrdio je Laburist Branko Vukšić, dodavši kako zagrebački gradonačelnik Milan Bandić možda jest inatljiv, "ali je ovog puta u pravu". Predloženim izmjenama predviđeno je naime da intendanta zagrebačkog HNK, ako se u sedam dana ne postigne dogovor između gradonačelnika i ministra kulture, imenuje vlada na prijedlog resornog ministra.

HDZ-ov Frane Matušić je rekao kako bi trebalo raspravljati samo o rješavanju krize upravljanja u zagrebačkom HNK, koja je, po njegovu mišljenju, nastala kao rezultat lošeg djelovanja ministrice kulture. SDP-ovac Nenad Stazić smatra pak da se Zakon o kazalištima trebao donijeti još prije godinu dana. "Da je tako bilo, ne bi došlo do toga sada. Nemamo krizu upravljanja, već uprave u HNK uopće nema", kazao je, napominjući kako je nedavno otkazana jedna baletna premijera jer nema tko potpisati ugovore, a takvo stanje, podsjetio je, traje već 26. dan.

"Ovo je čista politička tortura zbog osobnog animoziteta prema čelnoj osobi HNK Zagreb (Ani Lederer)", ocijenio je HDSSB-ov Josip Salapić, dodavši kako je u Hrvatskoj već postala praksa da se zakoni donose prema imenu i prezimenu. Ana Lederer, uzvratio je Stazić, nije smijenjena s čela HNK, već joj je istekao mandat. "Nitko ne može računati na tri ili pet mandata", poručio je, odbacivši optužbe kako riječ o političkoj smjeni. Ustvrdio je i kako svaka vlada ima pravo provoditi svoju kuturnu politiku.

"Nije svijet počeo od ove vlade", odgovorio mu je Vukšić. Salapić je zamjerio i što predložene zakonske izmjene ne rješavaju beneficirani radni staž, pitanje baletnih i opernih umjetnika koji ne mogu biti stalno u istoj formi i druge probleme, a krizu je uskoro najavio i u osječkom kazalištu. "Zakon ne rješava ništa nego političku situaciju sukoba grada i resornog ministarstva", zaključio je.

Primjedbe oporbe išle su i na račun nastojanja da se varaždinski HNK proglasi nacionalnim i unatoč tome što nema potrebni ansambl. "Jedan od važnijih kriterija da bi neko kazalište postalo nacionalnim su tri ansambla i orkestar, a što ima Varaždin", zapitao se laburist Vukšić, dodavši kako to kazalište ne zaslužuje status nacionalnog teatra.