c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjene "lex Perković" na dnevnom redu

30.09.2013 07:22 ZAGREB, 27. rujna 2013.(Hina), Prijedog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, tzv. Lex Perković, koje je predložila Vlada, uvrštene su u saborski dnevni red.

Tim izmjenama se od 1. siječnja iduće godine omogućuje puna primjena europskog uhidbenog naloga (EUN), dakle i za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. Tri dana prije ulaska u EU, Hrvatska je izmijenila "lex Perković" i propisala da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine.

Zbog tih se izmjena sukobila s Europskom komisijom iz koje je poručeno da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primjenu EUN-a postojala isključivo kod usvajanja pravne stečevine EU, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla tražiti, a nije, tijekom pristupnih pregovora.

O izmjenama lex Perkovića, prema informacijama iz vladajuće većine, Hrvatski sabor raspravljat će idući tjedan. U saborski dnevni red uvršten je i zakonski prijedlog da se "lex Perković" stavi izvan snage – to je prijedog zastupnika iz HDZ-a, HDSS-a i laburista.

Davorin Mlakar (HDZ) zatražio je da se ta točka objedinjeno raspravi sa Vladinim prijedlogom, no predsjednik Sabora Josip Leko o tome se nije očitovao. Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor podsjetila je da je izmjene "lex Perković" već ranije predložio njen klub te zatražila isti tretman.