c S
Dnevne novosti

Pusić: Uspješne bilaterale na marginama Opće skupštine UN-a

30.09.2013 07:12 NEW YORK , 27. rujna 2013.(Hina), Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić završila je u petak boravak u New Yorku gdje je sudjelovala u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda a tijekom boravka imala je i niz bilateralnih susreta i inicijativa koje je ocijenila uspješnima.

Ministrica Pusić je posebice istaknula sastanak u okviru Komisije za izgradnju mira kojoj je Hrvatska na čelu, posvećen raspravi o ekonomskom osnaživanju žena u postkonfliktnom stabiliziranju zemalja i na njemu su sudjelovali predstavnici tridesetak zemalja. Takodjer, izdvojila je inicijativu koju je pokrenuo britanski ministar vanjskih poslova William Hague o tome da se se silovanje u ratovima ne samo tretira kao ratni zločin nego i da se uvedu standardi dokumentiranja i prikupljanja dokaza.

"Ja sam predstavila knjigu svjedočanstava žrtava silovanja u Domovinskom ratu, kao i roman utemeljen na svjedočanstvima silovanih žena u BiH, a Hrvatska će se svakako zalagati i za kompenzaciju žrtvama takvih zločina", izjavila je ministrica. Pusić je u petak sudjelovala na sastanku SEECP-a, odnosno Procesa suradnje zemalja jugoistočne Europe koji okuplja zemlje od Slovenije do Turske. Istaknula je kako je hrvatski interes da se Europska unija proširi na čitavu regiju jer stabilnost Hrvatske ovisi o stabilnosti regije.

"Bilo je pozvano i Kosovo iako još formalno nije član procesa, no očekujem da se to dogodi do sljedećeg sastanka", rekla je Pusić i dodala da se razgovaralo o oblicima suradnje i promocije europskog puta svih zemalja koje još nisu u EU. Što se bilateralnih sastanaka tiče, osim onih sa kolegama iz regije Pusić se sastala i s predstavnicima, kako je rekla, geografski udaljenih ali potencijalno zanimljivih zemalja.

Tako je tu bio sastanak s predstavnicima Angole, zemlje u kojoj Hrvatska provodi razvojno humanitarni projekt pomoći ljudima s psihološkim traumama uzrokovanim ratom. "Hrvatska je premala da bi razvijala usku suradnju sa svima, ali možemo u pojedinim regijama izabrati neke od zemalja koje su nam zanimljive", istaknula je Pusić. Također izdvojila je sastanak s kolegama iz Gruzije, te Singapura gdje je tražila i dodatne informacije o nestalom hrvatskom pomorcu.