c S
Dnevne novosti

Sindikat: zamrzavanje napredovanja službenika je fantomska mjera

01.10.2013 07:20 ZAGREB, 30. rujna 2013.(Hina), Sindikat državnih službenika i namještenika napao je Vladu zbog najavljene mjere zamrzavanja napredovanja državnih službenika, tvrdeći da se radi o "fantomskoj mjeri kojom se promovira uravnilovka".

Jedna od interventnih mjera u "Smjernicama ekonomske i fiskalne politike 2014. - 2015." jest i "zamrzavanje i prolongacija napredovanja državnih službenika i namještenika s učinkom na izdatke za bruto-masu plaća", koja bi se trebala početi realizirati krajem godine, napominje sindikat u priopćenju.

Iako bi neupućeni građani mogli pomisliti da državni službenici i namještenici redovito napreduju u službi, tvrdi sindikat, napredovanje državnih službenika i namještenika vrlo se rijetko događa. Prema Zakonu o državnim službenicima može se napredovati na dva načina, redovito i izvanredno, pri čemu je za to potrebno ispunjavanje određenih kumulativnih uvjeta, poput jedne ili dvije ocjene "primjeran" ili tri ocjene "uspješan" ili više ocjene.

Također je uvjet da postoji slobodno radno mjesto i da ima potrebnu stručnu spremu i iskustvo. Izvanredno napredovanje moguće je i ako ima poslijediplomski studij ili doktorat znanosti povezan s državnom ili javnom upravom ili djelokrugom državnog tijela. Slobodno radno mjesto na koje se može rasporediti službenik u pravilu ne postoji, osim ako drugi službenik nije nedavno preminuo ili otišao u mirovinu, ali i tada se, primjenom klauzule "jedan novozaposleni na dva otišla službenika" ta mogućnost teško može realizirati, upozorava sindikat.

"Opcija otvaranja novog radnog mjesta u pravilniku o unutarnjem redu, posebice ako se ne radi o SDP/HNS-ovom poletarcu kojeg treba udomiti u državnom tijelu - inkubatoru, gotovo je ravna zgoditku na lotu", kaže se u priopćenju. Zato sindikat tvrdi da je ta mjera ne samo suprotna politici Vlade koja, navodno, želi promovirati vrijedne i sposobne službenike, nego je istovremeno fantomska i nezakonita, te predstavlja "bacanje prašine" u oči neinformirane javnosti.