c S
Dnevne novosti

Sabor o energetski učinkovitim vozilima

02.10.2013 07:22 ZAGREB, 1. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja u žurnom postupku razmotriti prijedlog Zakona o promicanju čistih i energetski učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu.

Riječ je o usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim. Zakonom se među ostalim propisuje obveza naručitelja u postupku javne nabave i prijevoznika u javnom linijskom prijevozu da pri kupnji cestovnih motornih vozila uzmu u obzir energetske učinke i utjecaj na okoliš tijekom radnog vijeka vozila. To uključuje i potrošnju energije te emisiju ugljikovog dioksida (CO2) i drugih onečišćivača. 

U Saboru će zasjedati i Odbor za Ustav, koji bi trebao odlučiti o SDP-ovom prijedlogu da se pristupi ustavnim promjenama kojima bi se ukinula zastara za sva teška ubojstva. Vlada je Saboru predložila da se izmjenama Ustava RH ukine zastara za sva teška ubojstva.

Banski dvori to su predložili dajući mišljenje na prijedlog 46 SDP-ovih saborskih zastupnika SDP-a da se promjenama ustava ukine zastara za politički motivirana ubojstva. Koja su to teška ubojstva, bilo bi propisano posebnim zakonom, a Vlada predlaže i unošenje posebne odredbe koja govori da se nezastarijevanje odnosi i na slučajeve teških ubojstava za koje je već nastupila zastara.

Ustavom bi tako, ako u Saboru izmjene izglasa dvotrećinska većina zastupnika, bilo definirano da ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva, kao ni kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, kaznena djela teških ubojstava propisana posebnim zakonom ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.