c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o Zakonu o gradnji

03.10.2013 07:22 ZAGREB, 2. listopada 2013.(Hina), Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja u prvom čitanju razmotriti prijedlog novog Zakona o gradnji, koji bi trebao pojednostaviti i pojeftiniti pribavljanje dokumentacije za gradnju.

Vlada obrazlaže kako provedba dva odvojena postupka tj. izdavanje lokacijske dozvole kao akta za provedbu prostornog plana i potvrde glavnog projekta ili građevinske dozvole kao akta za građenje, u većini slučajeva predstavlja nepotrebnu administrativnu prepreku i poskupljuje investiciju. Predloženim zakonom uvodi se jedna dozvola - građevinska - i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Građevinska dozvola vrijedila bi tri godine, a u tom roku morat će se započeti gradnja.

Vlasnicima novih objekata zakonom se nameće obveza uređenja fasade i okoliša u razdoblju od pet godina za obiteljske kuće, te do deset godina za velike zgrade, a prekorače li te rokove, prijeti im kazna od tri tisuće kuna za svaki mjesec prekoračenja. Ta se obveza ne odnosi na vlasnike starih kuća bez fasade. Kako bi ubrzala rad ukupno 900 referenata u 53 područna ureda koji se bave izdavanjem građevinskih dozvola, Vlada predlaže sustav stegovnih postupaka i novčanih kazni za spore referente i one koji izdaju dozvole suprotne prostornim planovima.

Predlažu se kazne do pet tisuća kuna za nesavjesne referente, ali i za načelnike njihovih ureda ako odbiju zahtjev Ministarstva za pokretanjem stegovnog postupka. Kako bi se olakšao posao referentima, propisuje se i materijalna odgovornost projektanata, tako da referenti više neće morati provjeravati projekte prilikom izdavanja građevinskih dozvola.

Hrvatski sabor bi trebao razmotriti i prijedlog Zakona o građevinskoj inspekciji, kojim bi se dio poslova građevinskih inspektora prebacio na komunalne redare, u čiju nadležnost bi ušli manji objekti kao što su ograde i nadstrešnice, ali i naplata kazni za zgrade bez fasada i s neuređenim okolišem.

Inspektori bi pak mogli izdavati rješenja za rušenje objekata izgrađenih izvan građevinskih područja u roku od osam dana od izlaska na teren. Što se tiče bespravne gradnje unutar građevinskih područja, predlaže se mogućnost izdavanja rješenja za rušenje, uz mogućnost odgode koja bi poslužila ishođenju dozvole za gradnju. Pritom bi inspektori naplatili prateću kaznu, a ako bespravni graditelj odbije mogućnost ishođenja dozvole, ide se na rušenje u roku dva tjedna.