c S
Dnevne novosti

Vlada: spriječiti zlouporabe udruga

04.10.2013 07:16 ZAGREB, 3. listopada 2013.Hina, Prijedlogom Zakona o udrugama, upućenim sa sjednice u saborsku proceduru, Vlada želi spriječiti moguće zloporabe, odnosno onemogućiti one koji udruge zloupotrebljavaju za svoje poslovne potrebe.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako će primarni nadzor nad djelovanjem udruga imati njihovi članovi, odnosno tijela udruga, ali se uvodi nadležnost Ministarstva financija za financijsko poslovanje udruga. "To je područje dosad bilo nepokriveno", rekao je Bauk.

Vlada je Saboru uputila i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojima želi onemogućiti pokušaje zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Dopunama se uspostavlja i učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, te isplate svih mirovinskih primanja.

Predloženim dopunama omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a korisnik ih ne dostavi u roku. Uvodi se i mogućnost kontrolnog pregleda radi nadzora i kontrole utvrđenih prava na temelju invalidnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad članova obitelji tijekom korištenja tih prava, bez vremenskog ograničenja.

Saboru su upućene i izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se predlaže da i obrtnici mogu primati novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga. Trajanje prava na novčanu naknadu utvrdilo bi se ovisno o ukupnom vremenu provedenom u sustavu osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a visina naknade prema osnovici za plaćanje doprinosa za obvezna osiguranja.

Predlaže se i ukidanje obveznog javljanja nezaposlenih Hrvatskome zavodu za zapošljavanje te uvodi kategorija stalnog sezonca za zaposlene u turizmu, a koji su dosad, po završetku sezone, brisani iz radnog odnosa i prijavljivani na Zavod.